Ett GI-vet menyval

NYHETER

Njut nyttigt. På långsamma kolhydrater.

Nu satsar allt fler matställen i Stockholm på GI-mat.

– Att erbjuda gästerna sådan mat är en självklarhet, säger stjärnkocken Melker Andersson.

Karin Öberg och Sofia Paulin gillar att det nu går att hitta GI-maten på felar håll i stan. Foto: Frida Lenholm
Karin Öberg och Sofia Paulin gillar att det nu går att hitta GI-maten på felar håll i stan. Foto: Frida Lenholm

För några år sedan dök begreppet GI upp. Metoden, som handlar om att äta långsamma kolhydrater för att undvika blodsockerfall, blev en folklig succé.

Krögaren Melker Andersson, känd från både "Krogakuten” och ”Let’s dance” i TV4, öppnar i mitten av maj nya restaurangen Kungsholmen vid Norr Mälarstrand. Det är en ”food court” med åtta matstationer och maten har en tydlig GI-touch.

Bulgur på uppsegling

Och Melker Andersson är långt ifrån ensam om att använda sig av konceptet med långsamma kolhydrater.

– Vi har alltid haft GI-alternativ, men i början utan att veta om det. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har vi bulgur och fullkornspasta som alternativ. Nu har bulgur gått om pastan i försäljning,

säger Daniel Kuru som driver caféet Ristretto i Vasastan.

Nyttig kafémat

Studenterna Sofia Paulin, 30, och Karin Örberg, 30, är två av gästerna.

– Tidigare var det svårt att hitta nyttig mat på kaféer. Men nu är det annorlund och det är jättebra, säger Sofia Paulin som precis avslutat en tallrik med bulgur och räkor.

Bulgur - om stockholmarna själva får välja.
Bulgur - om stockholmarna själva får välja.

Det här är GI

Andreas Utterström, Aftonbladet