Kolmården anklagas för rasism

Djurparken visar upp massajer som ”hoppar och dansar”

Kolmårdens djurpark visar upp de fem massajerna på ett sätt som för tankarna till kolonialtiden, hävdar Centrum Mot Rasism.
Foto: SVT
Kolmårdens djurpark visar upp de fem massajerna på ett sätt som för tankarna till kolonialtiden, hävdar Centrum Mot Rasism.
NYHETER

Att Kolmården visar upp massajer som ”hoppar och dansar” är rasistiskt och bidrar till ”afrofobi”, menar Centrum mot rasism.

På dagarna kan Kolmårdens besökare träffa de fem kenyanska massajerna bland djuren. På kvällstid deltar de i ett underhållningsprogram. Ritva Jansson, vd för Kolmårdens samarbetspartner Kenya Airways, har beskrivit det som att massajerna utgör en underbar kontrast mot Kolmårdens vackra utsikt när de ”hoppar och dansar”.

”Stärker diskriminering”

Enligt Centrum Mot Rasism, CMR, förstärker uttalandet fördomar och diskriminerande strukturer i samhället. Att visa massajerna bland djuren skapar en bild av afrikaner som något primitivt.

- Det för tankarna till kolonialtiden när svarta visades upp på kringvandrande cirkusar och museer, säger Ywonne Ruwaidam, CMR:s ordförande och riksdagsledamot för miljöpartiet, till aftonbladet.se.

Kolmårdens vd Magnus Nilsson är bestört över CMR:s uttalande.

- Massajerna är professionella djurvårdare som arbetar hos oss genom samarbetet med Kenya Airways och JK Safari. De är här för att marknadsföra sitt land, nationalparken Masai Mara och resorna till Kenya. De ger vår personal ovärderliga kunskaper och gör en enorm insats för ekoturismen i sitt hemland, säger han.

”Vi jämställs inte med djuren”

En av massajerna, Daniel Ole Leuka, har också reagerat mot påståenden om rasism.

- Vi gör PR för vårt land, får bra betalt och upplever inte att vi jämstlls med vilda djur, säger han i en intervju med SVT.

Ruwaida kräver samtidigt att regeringen börjar motverka rasism i alla svenska djurparker. Dessa får i dag tillstånd för sin verksamhet även om de förmedlar rasistiska budskap, hävdar hon.

Karin Henriksson