Barnarbetare utnyttjas av svensk sjukvård

Ytbehandlar kirurgiska redskap med cancerframkallande ämnen

Den farliga tillverkningen sker i små verkstäder i Indien och Pakistan.
Foto: KALLA FAKTA
Den farliga tillverkningen sker i små verkstäder i Indien och Pakistan.
NYHETER

Barn som utsätts får frätande och cancerframkallande ämnen.

Arbetare med slavlöner och fackföreningsförbud.

Det är verkligheten bakom svenska sjukvårdsredskap och sjukvårdskläder, enligt Sidastödda föreningen Swedwatch.

En av barnarbetarna i tv-programmet.
Foto: KALLA FAKTA
En av barnarbetarna i tv-programmet.

Kristina Bjurling, researcher på Sida-finansierade organisationen Swedwatch, har undersökt arbetsförhållandena i fabriker som levererar produkter till svensk sjukvård, bland annat till Skånes, Västra Götalands och Stockholms läns landsting.

Sjukvårdskläder och enklare kirurgiska redskap, bland annat saxar och pincetter, tillverkas i fabriker i Indien och Pakistan som använder sig av barnarbetare och som har svåra arbetsförhållanden.

– På en fabrik i Indien där man tillverkar patientkläder jobbade man 89 timmar i veckan – vilket innebar arbete dygnet runt ibland, säger Kristina Bjurling.

384 kronor i månadslön

Under ett år har hon undersökt arbetsförhållandena i fabriker som levererar produkter till svensk sjukvård och varit på plats i och utanför fabrikerna.

– Genomgående upplever arbetarna att fackföreningsfriheten inskränks och att de blir avskedade om de organiserar sig, säger Kristina Bjurling.

Hon berättar om ett besök på en fabrik i Sialkot i Pakistan där en 17-årig arbetare ytbehandlade kirurgiska redskap i frätande och cancerframkallande kemikalier:

– Det är små verkstäder, man går in i en gränd och kommer in i en mörk och smutsig verkstad där män och pojkar jobbar, säger Kristina Bjurling.

– De doppar ner verktygen i baden med kemikalier utan skyddshandskar. Kemilkalierna används för ytbehandling och är cancerframkallande, frätande och påverkar fertiliteten, säger Kristina Bjurling.

17-åringen jobbade 12 timmar om dagen och hade en månadslön på 384 kronor, vilket ska jämföras med minimilönen i Pakistan som är 512 kronor i månaden.

Fotnot: Ikväll klockan 20.30 sänds TV4:s Kalla Fakta som handlar om arbetsförhållandena på fabrikerna.

David Nannini Nilsson