Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Så slipper du getingplågan

”Det bästa är den klassiska saftflaskan”

Nu kulminerar geting-sommaren. Få dem att sticka-till sällare jaktmarker.

-Det bästa är den klassiska saftflaskan, säger Anna Hellekant på Anticimex.

Den varma sommaren är inte bara av godo. Den har också gett getingrekord. Men plågan kan stoppas, med ett gammalt beprövat trick.

-Om man vill ta död på enstaka getingar är söt saft det bästa, säger biologen Anna Hellekant på Anticimex.

-De få getingfällor som finns bygger på samma princip, bara med dyrare lockmedel, så det bästa är att göra det själv.

Man måste också vara uppmärksam på när en ensam geting närmar sig matbordet. Annars gaddar den sig samman med kompisarna.

 

Undvik parfym

-Ofta dyker först en geting upp och försvinner. Sen två tre. Sen blir de fler och fler. Den som hittar ett bra matställe hämtar sina vänner. Kan man ta budbäraren är mycket vunnet, säger Anna Hellekant.

Man bör inte heller parfymera sig eller sitta under ett gult parasoll.

-Generellt tycker insekter att gult är en intressant färg, så den bör man undvika på kläder och utemöbler. Samma sak med starka dofter. Till exempel får våra tekniker tänka på att inte ha rakvatten på sig när de ska ta ner bon, säger Anna Hellekant.

För att slippa getingplågan nästa år gäller att vara alert på våren.

En enda död geting kan göra hela sommaren.

-När man ser de första getingarna, allra bäst de lite större drottningarna, ska man kolla sina utrymmen där de kan tänkas bygga bo. Lyckas man peta sönder det första där drottningen bor är mycket vunnet för framtiden, säger Anna Hellekant.

Erik Gustafsson

Tänk på vid grillpartyt

  Getingar lockas av det mesta i matväg, framför allt produkter som innehåller socker och animaliskt protein. Rå fisk och fiskrens är en favorit.

  Alkoholhaltiga drycker lockar med sin jästa doft, saft, sylt och läsk med sina dofter av fruktrester. Därför fungerar ett kärl med någon av dessa drycker bra som getingfälla.

  Getingar reagerar på starka klara färger, framför allt gult. Undvik därför gula parasoll och kläder, och även mångfärgade, blommönstrade kläder.

 För att förhindra getinginvasion är det bra att redan på våren kolla till exempel vindsutrymmen, garage och andra platser där getingarna gärna bygger bon. Peta bort det första pingisbollsstora boet med ett kvastskaft. Då dödar du drottningen och getingarna lyckas inte etablera ett samhälle.

Källa: Naturhistoriska Riksmuseet och Anna Hellekant, Anticimex.

Gör en fälla

  Dela en petflaska på mitten och fyll bottendelen med söt saft.

  Ta bort korken och sätt överdelen upp och ner som en tratt i botten. Flasköppningen ska var några centimeter ovanför saften. Getingarna kommer nu att hitta in till saften, men inte ut igen.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet