Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Magiskt, Göran

Johan Hakelius lägger sig i veckans politik

Det var statsministerns övernaturliga krafter som satte mig på spåret. Så här sade han för tre veckor sedan i Dagens Nyheter: "Jag kan gå Drottninggatan fram och läsa av opinionen på en halv procent när."

Lägg märke till ordvalet. Han bara går gatan fram. Han stannar inte ens och småpratar lite. Ändå kan han läsa av opinionen mer precist än både Sifo och Temo.

Magiskt.

Det är ingen enstaka händelse. Nyligen kunde han förutsäga tillväxtutvecklingen i Sverige lika exakt som SCB, utan att i förhand ha fått ta del av deras beräkningar. Och för fyra år sedan, strax efter att terrorister sprängt bomber på den indonesiska ön Bali, sade han: "Redan efter den 11 september sa jag att nästa gång händer det i Indonesien."

Det finns drygt 250 länder i världen, men vår statsminister visste, redan i förväg, att det var just Indonesien som stod på tur. Och han fick rätt.

Spöklikt.

 

Lägg till det Göran Perssons otroliga kunskaper och hans nästan övermänskliga förmåga att blixtsnabbt bemästra komplicerade ämnen.

Bara någon månad efter att Göran Persson blivit skogsägare var han en nationell auktoritet på skogsbruk. Han är en stor konstkännare, som gärna delar med sig av sin kunskap till sina regeringskolleger: "Ibland påpekar jag en liten detalj för dem", sade han här i Aftonbladet apropå en målning av Nils Kreuger han låtit hänga i regeringens sammanträdesrum.

 

När han för något år sedan hamnade i en diskussion om kärnkraft satte han punkt med dessa ord: "Jag har trots allt läst på kemisk-teknisk linje på gymnasiet, så jag förstår vad det handlar om."

Det är inte så konstigt att partistyrelse och regering mestadels sägs sitta tysta och lyssna till honom, utan att invända.

 

Sammantaget gör det vår statsminister väldigt lik en annan person. Någon med samma övernaturliga förmåga och vetenskapliga spetskompetens. Någon med lika lojala anhängare.

L Ron Hubbard, scientologkyrkans grundare, gick en gång en kurs i "atomära och molekylära fenomen". Han blev underkänd, men kallade sig "atomfysiker" efter kursen. I början av sin karriär var Hubbard noga med att hänvisa till vetenskap, men ju mer framgångsrik han blev, desto mer kunde han ana och känna sig till, utan hjälp av mätningar. Och så religionen. L Ron Hubbard påstås ha sagt: "Jag tänker uppfinna en religion som kommer att skapa mig en förmögenhet."

Ingen kan tro att vår statsminister kan drivas av låga ekonomiska motiv, hur stora villalån han än har. Men det är ett faktum att Göran Persson gärna sjunger andliga sånger. Han har ofta talat om att bli präst.

Alla förutsätter att han menar präst i Svenska kyrkan. Men, ärligt talat, kräver inte hans förmågor en alldeles egen kyrka?

Johan Hakelius

Du och jag

Jag har råkat ut för en jättepinsam grej! På ytan är jag en helt vanlig, kristdemokratisk tjej, men jag har en hemlighet: jag tänder på rollspel. Ibland, när jag är taggad, kan gå in i en spännande roll till och med på jobbet. Jag gjorde det häromveckan. En av mina favoritroller: en lite östgötskt såsig SSU:are. För att det verkligen skulle kittla ringde jag till och med upp sossarnas partikansli. Det var härligt, men nu har skiten träffat fläkten. Alla skriker på mig. Häggis är apsur. Guu vad pinsamt! Vad ska jag göra?

"Spionen"

 

Johan svarar: Skäms inte för din läggning, bejaka den. På www.ssu.se kan du läsa om hur du blir medlem på riktigt.

 

Vi är fyra partiledare som är oroliga för vårt förhållande. Vi vill verkligen att det ska funka. Vi arbetar med det - nyligen satt vi t ex inlåsta i Gustavsberg för att komma överens om allt, till och med fastighetsskatten! Det kändes jättebra, även om vi lät familjepolitiken vara till en annan gång. Men bara ett par dagar senare började vi bråka om biståndspolitiken. Hur ska vi göra för att sluta förstöra för oss själva?

Nervig fyrklöver

 

Johan svarar: Mitt tips är det här: Håll käften!

 

Jag är en justitieminister som just nu finns på valaffischer över hela landet. De är snygga, men fotografierna är tagna framifrån. Borde jag se till att de trycker upp några affischer där min fasta, sexiga fotbollsstjärt syns, för att håva in väljare i segmentet kvinnor 40+?

Thompa

 

Johan svarar: Kanske det, men se i så fall till att statsministern inte tränger sig in med sin gump på samma bild.

Vanligtvis säkra källor...

... berättar att moderaternas maxiräknare, Anders "Bom" E Borg, trots jägarexamen, ännu inte har fällt ett enda rådjur. Men det har hans jaktkamrat, Anders "Hjortdödaren" Johansson, gift med Fredrik Reinfeldts presschef Ulrica Schenström. Det viskas på partihögkvarteret: är de Nya Moderaterna till och med för blödiga för att döda Bambi?

 

... minns de klassiska bilderna från valrörelsen 1998 av en otålig, irriterad, grimaserande Göran Persson på en presskonferens där han fick lov att vara tyst i några minuter och i stället lyssna på Margot Wallström. Inga sådana problem i denna valrörelse: när det socialdemokratiska valmanifestet presenterades satt partisekreterare Marita Ulvskog snällt bredvid och höll sig alldeles tyst. Men hon fick visa några bilder.

 

... greps av valfebern i fredags och kastade sig in på socialdemokraternas valblogg för att läsa de senaste, mest sprakande inläggen i valrörelsen. Där stod: "Sommarledigt på valbloggen. Just nu är det sommartider för valbloggen. Under denna period kan du istället följa vår sommarturné genom Sverige längs Göta Kanal med båten m/s News”.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet