Falafelfel

NYHETER

En vän fick ett plötsligt infall och bytte en dag sitt intag av kebab, varmkorv och 150-grammare mot en diet utan kött. Låter det lätt? För min vän tog det inte ens en vecka innan hans pizzabagare åter strödde ett täcke av salami på degen.

- Falafeln, kved min vän. Jag klarade inte falafeln! Jag förstår honom. Ingen maträtt blir dagligen så misshandlad som vår svenska falafel. Den mikras godtyckligt av en prao i lunchrestaurangen och dyker sedan upp på tallriken med en kärna av is i mitten. Den ligger och torkar i kylen hos kvarterskebaben och friteras därefter till döds.

Är det en sten? En bit som grillkol rymt? Nej. Det är den

bara vår version av falafeln, så långt ifrån mellanöstern

som det är möjligt att komma.

- Du har helt rätt, sa jag. Håll dig till kött, det tas åtminstone på allvar.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm

"Den mikras godtyckligt av en prao i lunchrestaurangen"