Flygkaos hotar på måndag

Nya säkerhetsregler införs inom hela EU - 20 000 resenärer drabbas bara på Arlanda

NYHETER

Ska du flyga in- eller utrikes på måndag?

Bered dig på flygkaos.

– Det kan bli långa köer, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda.

Kaos hotar Måndag morgon kan bli en riktig måndagmorgon för de som ska ut och flyga. Nya säkerhetsregler införs i hela EU.
Kaos hotar Måndag morgon kan bli en riktig måndagmorgon för de som ska ut och flyga. Nya säkerhetsregler införs i hela EU.

Under måndag morgon ska cirka 20 000 resenärer flygas bara från Arlanda i Stockholm.

Samtliga är berörda av de nya säkerhetsregler som införs i hela EU-området på måndag klockan sju.

De nya reglerna innebär flera förändringar, men den viktigaste är att du från och med måndag morgon bara får ta med dig en begränsad mängd vätska i handbagaget. Närmare bestämt max 1 deciliter gele, vätska eller spray per behållare. Alla flaskor, burkar och tuber ska dessutom förvaras i en en-liters genomskinlig och återförslutningsbar plastpåse. Som ”vätska” menas alltifrån vatten, linsvätska, tandkräm, hårgelé, parfym, raklödder till soppor och saft. Inget av detta - eller bara i väldigt liten mängd - får du ta med i handbagaget.

Skyltar

Undantaget från reglerna är barnvälling, flytande mediciner och vätska som ingår i särskild diet som man behöver under resan.

– Beslutet fattades den 12 oktober och vi gör allt vad vi kan för att få ut budskapet till våra resenärer, säger Jan Lindqvist. Vi har annonserat i press och radio och håller just nu på att skylta upp flygplatsen inför måndag morgon.

Han befarar dock att det finns risk för smärre kaos ändå.

– Det är svårt att nå igenom till resenärerna, innan de precis står i begrepp att börja sin resa. De nya reglerna kan komma som en överraskning för många klockan sju på måndag, säger han.

På flygplatsen har man dubblerat antalet väktare och har värdar och värdinnor som ska hjälpa till.

Extra timme

– Men det är klart att det finns risk för köer. Tänk dig själv, under måndag förmiddag ska 20 000 människor flyga från Arlanda, och om varje kontroll tar tio sekunder längre så... finns det risk för väntetider.

Lindqvist rekommenderar alla att ta till minst en extra timme till incheckning och säkerhetskontroll.

Även om det kan bli körigt under inkörningsperioden så finns det fördelar med de nya säkerhetsreglerna.

– För det första blir det tryggare att resa, risken för att någon smugglar ombord flytande sprängämnen minimeras. Men dessutom slipper vi det här med att de är särskilda regler när man ska resa till USA eller Storbritannien. Nu är reglerna lika inom hela EU.

Fakta: Nya flygsäkerhetsregler