90 insjuknade i salmonella

NYHETER

Över 90 fick salmonella på restaurangen Hurry Curry.

För sex personer var det livshotande.

Salmonellautbrottet på Hurry Curry var ett av de värsta på flera år i länet. Flera av de 90 drabbade är fortfarande sjuka efter att ha ätit mungbönor i mitten av oktober. Och för de sex personer som blev blodförgiftade kunde det ha gått riktigt illa.

–Det kan bli livshotande. Nu var de unga och friska personer. De har varit jättesjuka men klarat av det, säger epidemiolog Birgitta de Jong på Smittsskyddsenheten på Stockholms läns landsting.

Hade det varit en äldre person med något bakomliggande så hade de inte klarat det, säger hon.

De sex personerna har behandlats med antibiotika.

Hon är noga att påpeka att ingen har smittats efter den 16 oktober, efter att man har tagit bort mungbönorna.

–Man vet att mungbönor när man har groddat dem orsakat många salmonellautbrott både i Sverige och utomlands.

Vad äter du inte vid ett restaurangbesök?

–Groddar är något jag själv personligen undviker. Förutom mina egna, för då vet jag hur mycket jag har sköljt dem.

Restaurangen står för förlorade inkomster.

– Jag har aldrig råkat ut för något liknande under hela mitt liv, säger Hurry Currys driftansvarig Lotta Voltaire.

Vad kostar det här er?

– Vi har ett försäkringsbolag bakom oss, sen vad det kostar restaurangen i slutändan vet man inte. Men det är ingen positiv reklam.

Ted Kudinoff