Salmonellalarm på ICA:s nötfärs

ICA uppmanar allmänheten att lämna tillbaka tusentals kilo smittad färs

Smittad ICA återkallar nu ett parti nötfärs sedan salmonellasmitta upptäckts.
Foto: Per Groth
Smittad ICA återkallar nu ett parti nötfärs sedan salmonellasmitta upptäckts.
NYHETER

Salmonella har upptäckts i livsmedelskedjan ICA:s nötfärs.

– Vi vill varna alla från att äta den smittade köttfärsen, säger Niklas Warén, kvalitetschef på ICA.

Köttfärsen är från irländsk köttråvara och gäller köttfärs med tioprocentig fetthalt förpackad i 1600 grams-förpackningar. Förpackningarna har skickats till totalt 49 butiker över hela landet och har sista förbrukningsdag den 17 november.

– Vi uppmanar människor att lämna tillbaka förpackningarna till butiken, säger Niklas Warén.

Partiet var på totalt 2 200 kilo.

Från Västerås

Köttfärsen är producerad på ICA:s anläggning i Västerås.

Är det där som smittan har kommit in i köttfärsen?

– Vi vet inte det. Men jag kan säga att rengörnings- och hygienrutinerna på vår anläggning är mycket strikta, säger Niklas Warén.

Fyra prover har tagits på köttfärsen. Det finns lagkrav på att minst ett prov ska tas, men sedan tar ICA på frivillig basis tre prover till utmed produktionskedjan.

Sista provet

– Det var det sista provet som visade på smittan, så man kan nog dra slutsatsen att den inte är så stor eller kraftig.

Problemet var att när provsvaret kom hade köttfärsen redan hunnit skickas ut från produktionsanläggningen.

Enligt Warén är det ovanligt att nötfärs innehåller salmonellasmitta.

– Det är vanligare i fågel och fläskkött. Men det händer några gånger per år att även nötfärs smittas.

Att helt eliminera risken för salmonellasmitta tror inte Niklas Warén är möjligt.

Kontrollprogram

– Även i så kallade ”säkra” länder, som i Norden och i Europa sker det utbrott.

Hur kommer ni att följa upp det här?

– Vi har ett kontrollprogram för salmonella som ska minska riskerna. I det här fallet handlar det nog mer om att ta kontakt med vår leverantör för en kvalitétsgenomgång.

Smittlarmet berör inte ICA:s övriga nötfärs.

– Direkt efter att den smittade köttfärsen producerats skedde en omfattande rengöring av hela fabriken i Västerås.

Salmonellabakterier dör vid upphettning över 60-70 grader.

– Om man steker köttfärsen, som de flesta väl gör, så är det ingen risk att man blir smittad, säger Niklas Warén.

Men råbiff är inte att rekommendera?

– Nej, vi vill inte att människor ska äta köttfärsen på det viset. Men en del gör det naturligtvis ändå.

Smittan är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

Fakta: Salmonella

Foto: INDEX STOCK IMAGERY

Läs också: