Så undviker du att bli sjuk av maten

Koka och stek maten ordentligt – rengör skärbrädan - tvätta händerna

NYHETER

För att undvika smitta bör du bara äta ordentligt kokt eller stekt mat.

Skölj sallad och grönsaker ordentligt, undvika grönsaker som inte kokas, steks eller skalas

Använd olika skärbrädor för grönsaker och kött.

Salmonellabakterien sprids via vatten eller livsmedel och i mycket få fall via människor.

De drabbade får bland annat feber, huvudvärk, mag- och tarmbesvär, frossa och muskelvärk. Man måste komma ihåg att maten, vilken den än är, kan innehålla bakterier. Mat är inte steril! Här är några tips och råd om hur du undviker att bli sjuk av maten:

Skär maten på ett ställe, tvätta sedan händerna. Diska av knivarna innan du använder dem till nya livsmedel. Håll isär köksredskapen och byt disktrasa ofta. Det mest effektiva sättet att sprida runt smittan i köket är via disktrasan.

Tänk på att fisk och fågel är riskmat.

Låt inte maten stå framme för länge. Sommarens bufféer kan vara en smittohärd.

Kyl varm mat snabbt i ett kallt vattenbad. Ställ inte in varm mat i kylskåpet. Då blir övriga matvaror varma.

Tänk på vilket vatten du sköljer grönsakerna och frukten i. Svenskt kranvatten är okej, vattnet från den egna brunnen kan innehålla bakterier, speciellt en varm sommardag.

Kontrollera att livsmedlen i butikerna verkligen förvaras svalt. Det kan vara lite si och så med det. Räkmackan som ligger i rumstemperatur bakom glasdisken på cafét är säkerligen full med bakterier. Några timmar efter att du satt tänderna i den kan du drabbas av diarré.

Tvätta händerna efter toalettbesök.

Läs också:

Robert Triches