Grymt kul på grisfest

Julbordets självklara höjdpunkt: julskinkan.
Foto: pressens bild
Julbordets självklara höjdpunkt: julskinkan.
NYHETER

Må istret flöda och magsäcken hålla. Restaurangbranschens grisigaste och mest lönsamma tid är här.

Helena Hamberger har ordnat julbord på Råda Säteri i 11 år. Hon berättar att gästerna anländer med vattenkammade luggar och röda rosetter – prudentligt som i en Carl Larsson-målning, men när maten dukas försvinner julfriden.

– Alla ställer sig upp och köar per automatik. Det är knuff- och stökmentaliteten som gäller, säger hon.

Seden säger att man ska gå sju gånger runt bordet. En del vet inte det och försöker få plats med allt från sill till Ris à la Malta på första tallriken.

Störst är åtgången av den korv, köttbullar och det är för många potatisar och inte delikatesser som gör att folk känner sig dästa.

– De blir röda om kinderna och glansiga i ögonen, säger Helena Hamberger.

Lisbeth Lysell, 50, har serverat julbuffé på restaurang Palace sju år. Hon har sett allt.

– Ofta hittar vi a la carte-gäster från våning ett på våning två och tre i full färd med att förse sig av julbordet, säger hon.

Det är inte för inte som restaurangerna står ut med bufféns baksidor.

– December är den viktigaste restaurangmånaden. Men om det är två eller tre miljarder som julborden omsätter vet man inte, säger Björn Arnek, ekonom på Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Hitta stans bästa julbord

KOM IHÅG I JUL!

Louise Jacobson (.se)