Kejsarens nya plockmat

NYHETER

”Att äta ostron är som att bada på fyllan med plånboken i fickan.” En vän som kan sina fiskar och skaldjur efter år av fiskförsäljning på västkusten sa det. Trots sin gedigna kunskap kan han inte förstå vad grejen med ostron är.

Jag är böjd att hålla med. Det är kittlande att sörpla i sig dem, eftersom de är råa, dyra och någorlunda levande. Men själva smaken är inte spännande. Jag har aldrig drömt om ostron på samma sätt som jag har fantiserat om en riktigt saftig köttbit när jag är hungrig. Ostron smakar saltvatten och har lite obehaglig konsistens. Men det är fint. Och dyrt.

Tror de som kallar sig njutningsmänniskor att man kan köpa sig elegans genom att tjata om dyra kallsupar? Kan man inte bara erkänna att man äter ostron för att det är lite tjusigt och sluta låtsas att man älskar smaken?

Agnes Cavallin

Allt om Göteborg

Tidigare krönikor:

En god högtid

Bergakungen Bar Blues

Älska din gäst

Högt pris för gratis sprit

Jag vill inte ha en rumpa i ansiktet

Sprit, snacks och folk

En egen bonde ska vi ha

"Det är kittlande att sörpla i sig dem, eftersom de är råa, dyra och någorlunda levande."