Den varma hösten ger klirr i kassan

Kommunernas maskiner i stort sett oanvända

NYHETER

Ingen snö över jul och nyår, tvärtom rena vårvärmen. Trist för julstämningen men bonus i kassan för kommuner och myndigheter.

Plogen har fått vila. Hittills är det bara saltmaskinen som behövts användas. Ivan Kallus är produktionsledare på Vägverket.
Plogen har fått vila. Hittills är det bara saltmaskinen som behövts användas. Ivan Kallus är produktionsledare på Vägverket.

I de skånska kommunerna står snöröjningsmaskinerna mer eller mindre oanvända i vinter. Tack vare det varma vädret tjänar myndigheter och kommuner miljoner.

– Vi hade räknat med en kostnad på runt en miljon kronor, men vi har knappt använt en tiondel, säger Per Carlsson, sektionschef på gatukontoret Helsingborg.

– Vi är väldigt glada för det eftersom vi i början av året gjorde slut på de mesta av årets pengar eftersom vintern då var väldigt besvärlig.

Bara en utryckning

Situationen ser likadan ut i de flesta kommuner i Sydsverige. I Malmö har snö-jouren på gatukontoret bara behövt rycka ut en gång sedan första november – vinterns utryckningar är det lägsta på över tio år.

Vägverket har ansvar för de statliga vägarna i Skåne och för motorvägarna i Malmö och mellan oktober och mars brukar de åka ut på mellan 60 och 100 utryckningar – i år är antalet hittills bara fem.

– Vi har ju fasta kostnader för dygnetrunt-beredskap, men självklart har myndigheten tjänat en massa pengar på värmen, säger Ivan Kallus, produktionsledare på Vägverket.

Kajsa Sigvardsson (.se)