Här smakar det sommar året om

1 av 2 | Foto: Privat
Pappa Rune på jakt efter dagens fångst.
NYHETER

Färsk strömming och nygräddad blåbärspaj. Få en smak av sommaren hos familjen Wikström på Möja.

Rune Wikström fiskar fisken. Mamma Inga-Lill och dottern Stina tillagar och serverar den. Familjens restaurang AB Wikströms Fisk har funnits sedan 1990 på Skärgårdsön Möja.

Restaurangen är en av få som har öppet året om i Stockholms Skärgård.

– Pappa är ute och fiskar nästan varje dag under vintern, och varje dag sommartid. Vad han fångar mest är olika beroende på vad som finns i Östersjön. Så jag vet aldrig vad jag ska laga för mat när jag kommer till jobbet, säger Stina Wikström.

Familjen använder ö-naturens tillgångar som ingredienser.

– Vi plockar allt vi kan på ön och är i princip självförsörjande. Andra grönsaker köper vi lokalt på ön. Blåbär och lingon till pajerna plockar vi själva från skogen.

Familjen säljer även en liten del av fiskefångsten, främst då rökt sik. Stina rekommenderar att gästerna bokar bord året om.

Så tar du dig till Möja

Helena Trus (.se)