Trendigt och estetiskt afternoon tea

1 av 3 | Foto: CASPER HEDBERG
Madeleine och Jonas Björk testar afternoon tea.
NYHETER

Eftermiddagste. Med scones och sylt och lemon curd. Vi har smakat på nya trenden – afternoon tea.

Blaskigt te och ostmacka är ett minne blott. Nu är det afternoon tea som gäller. Det har till exempel fiket ”Afternoon tea” i Vasastan i Stockholm fattat.

Ägaren Zubin Press förklarar tjusningen med den brittiska företeelsen.

– Afternoon tea är väldigt estetiskt. Det är till exempel väldigt viktigt att porslinet är blommigt, säger han.

Men det är också viktigt med rätt tillbehör för att få till ett förstklassigt afternoon tea. Utan ”clotted cream”, den kokade grädden, och citronsöt ”lemoncurd” är det inte på riktigt, om man får tro Zubin.

– Och sconsen. Det måste vara engelska scones. De är mindre, mer kompakta och mer mäktiga. Inte som svenska scones, säger han.

Men också små ljusa smörgåssnittar med gurka, lax eller äggmajonäs, till exempel. Och ett förstklassigt te som absolut inte får dra för länge. Och storstadsborna börjar få upp ögonen för trenden. På helgerna är det rusning till faten med gurksnittar och scones. Gästerna Jonas och Madeleine Björk testar Afternoon tea för första gången.

– Vi ville prova. Vi kände för någonting lite annorlunda än det traditionella, säger Madeleine.

Här kan du få afternoon tea i Göteborg

Sara Haldert (.se)