Smakrik fågel lockar

Ankspecialisten Johan Styffe använder ankpressen för att tillaga kvällens rätt.
Foto: CASPER HEDBERG
Ankspecialisten Johan Styffe använder ankpressen för att tillaga kvällens rätt.
NYHETER

Han är invald i ett franskt ankordersällskap och har fågeln som specialitet på sin meny. Här är en av Stockholms största ankfantaster.

Trött på kyckling och nötkött? Johan Styffe bjuder dig på nya smaker. Han är en av få, kanske den enda i Sverige, som serverar pressad anka.

– Skrovet trycks samman och den blodvätska man får ut använder man till såsen. Det är en gammal tradition som grundar sig från tidigt 1800-tal. Mycket gott, säger kocken.

Konsten har han lärt sig i Frankrike. Där han har han också blivit invald i ordersällskapet Des Canardiers, som en av tre svenskar.

– Alla som sitter med är mycket kunniga på anka och jag kom in där för mitt stora intresse, säger han.

Främst skryter Johan Styffe över ankans smak, som han menar är mycket rikare än den både kyckling och nötkött avger.

– Det är kryddorna som styr smaken på annat kött. Ankköttet avger en underbar smak redan innan man kryddat det, säger kocken.

Här kan du också äta anka:

Jonas Andersson (.se)