Korv och rökt späck – ett vinnande recept

NYHETER

Tommy Myllymäki – så heter årets kock 2007. I går vann han titeln på Grand Hotel i Stockholm.

Tommy Myllymäki - en glad och stolt vinnare.
Foto: KRISTER LARSSON / SCANPIX
Tommy Myllymäki - en glad och stolt vinnare.

Förra året tog han sig till semifinalplats. Men i år räckte det hela vägen för Tommy Myllymäki.

– Det är omtumlande. Jag hade inte räknat med seger. Matlagningen kändes lite krampaktig och nervös. Men jag vann nog till slut på att jag gjorde maten väldigt välarbetad och god.

Under fem timmar lagade han två rätter. Till den ena av rätterna fick de sex finalisterna inte veta ingredienserna förrän 45 minuter innan tävlingen.

– Och det tog tid att komma på vad jag skulle göra. Jag funderade säkert i 25 minuter innan jag bestämde mig. Så det var tufft.

Tommy Myllymäki jobbar till vardags på Pontus by the sea i Stockholm. Vinnaren tror att priset kan betyda en del för restaurangen.

– Det är inte så att maten där bara görs av mig, utan det är ett lagarbete. Men det är klart att det inspirerar personalen.

Vinnarrätterna

De två vinnarrätterna.
Foto: Magnus Skoglöf
De två vinnarrätterna.

Jonas Andersson (.se)