"Krogarna klarar inte rökförbud ekonomiskt"

Restaurang- personal både för och emot

NYHETER

Kroggästerna är delade.

Men nu kommer rökförbudet på krogen.

- Krogar har gått omkull där det har införts, säger stjärnkrögaren Erik Lallerstedt.

"rökning hör till" "Man måste få röka på krogen. Det hör till", säger Ylva West. Hennes vän och ickerökaren Per Ramstedt håller inte med. "Det svider redan i ögonen, efter bara en timme på krogen", säger han.
Foto: MATTIAS CARLSSON
"rökning hör till" "Man måste få röka på krogen. Det hör till", säger Ylva West. Hennes vän och ickerökaren Per Ramstedt håller inte med. "Det svider redan i ögonen, efter bara en timme på krogen", säger han.

Erik Lallerstedt har redan infört ett litet rökförbud på sin krog Gondolen i Stockholm.

- Vill man röka får man gå en bit från baren. Det är med tanke på personalens hälsa, säger Erik Lallerstedt.

Men ett rökförbud kan få andra konsekvenser, menar han.

- Ekonomiskt är det inte alls bra. I länder där det är genomfört har krogar gått omkull.

Men det är av arbetsmiljöskäl som rökförbudet införs från 1 juli 2005. Det kom socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet överens om i går kväll.

"Passivt lika farligt"

- Passiv rökning är lika farligt som aktiv rökning, säger Margareta Haglund, Folkhälsoinstitutets expert på tobaksfrågor.

Någon krogdöd tror hon inte på.

- Rapporter från USA, Nya Zeeland och Australien säger att kroggästerna trivs bättre nu.

Christer Roth, källarmästare på restaurang Ulla Winbladh, Stockholm:

- Rökare har blivit mycket mer hänsynsfulla. Många går redan nu ut och röker.

På Ulla Winbladh tillåter man inte att någon röker pipa eller cigarr.

På innekrogen Spy Bar säger ägaren Micke Becker:

- Beslutet är väntat. Det är bra att man kommer att tillåta speciella rökrum.

"Det blir slagsmål"

Rökrum kommer att tilllåtas om dessa är väl ventilerade. Däremot får ingen servering ske i dessa.

På restaurang Pelikan på Söder i Stockholm sitter Ylva West och hennes kompis Per Ramstedt över en öl. Hon röker, han snusar.

- Man måste få röka på krogen. Det hör liksom till, säger hon.

Hon arbetar själv på en restaurang och lider inte av röken.

Per Ramstedt håller inte med:

- Det är bra med rökförbud. Jag känner redan efter drygt en timme här att det svider i ögonen.

Marianne Landgren, ägare till Pelikan, säger:

- Hur det kommer att se ut på trottoarerna utanför pubar och krogar när alla rökare står där ute? Där kan bli bråk och slagsmål förutom drivorna av fimpar.

Läs också:

Per-Iwar Sohlström