Dagens namn: Sabina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Sju underverk är utsedda i Värmland!

Två från Sunne på listan

Populärt Sveriges längsta stenbro gick hem hos aftonbladet.se:s läsare. Populärt Sveriges längsta stenbro gick hem hos aftonbladet.se:s läsare. Foto: Madelen Lybeck
Aftonbladet.se:s läsare har sagt sitt. Här är Värmlands sju underverk. Och allra populärast är stenbron i Karlstad som förbinder Haga och Norrstrand.

Vad har Borgvik Hyttruin, Karlstads teater, Frödingsstenen och Fornborgen på Hökberget gemensamnt? Jo, de hamnade alla utanför listan över Värmlands sju underverk när aftonbladet.se:s läsare utsåg den prestigefyllda listan.

 

Sunne knep två platser

Det blev istället fem stycken Karlstadbaserade verk som knep de flesta platserna. På de andra två var det Sunne som dominerade. Selma Lagerlöfs Mårbacka föll många på läppen. Av de som valde sju underverk var det över 43 procent som ansåg att Mårbacka var en av dem.

– Vad roligt! Det kan bero på att Selma Lagerlöfs böcker fortfarande är så läsbara trots att det är cirka 100 år sedan de skrevs, säger Britt Wendling, intendent på Mårbacka.

 

Picasso fick ge sig

Andra som kvalificerade sig att bli ett av Värmlands sju underverk var till exempel fredsstatyn på Stora Torget i Karlstad och Löfbergs Lila Arena. Om antalet underverk hade varit åtta så hade Picassostatyn i Kristinehamn kunnat stoltsera med en plats, men nu hamnade det precis utanför topplistan med sina dryga 17 procent. Och det var aldrig något snack om vilket monument eller vilken byggnad som får Värmlänningarnas hjärtan att klappa lite extra. Östra bron blev länets största underverk när 73 procent valde att lägga en röst på den.

Frida Sjödin
Se Värmlands sju underverk! Två från Sunne på listan.

Så här röstade läsarna

1. Östra bron (gamla stenbron) 73 %

2. Mårbacka 43.1 %

3. Sola i Kallsta 39.3 %

4. Domkyrkan i Karlstad 28.7 %

5. Löfbergs Lila Arena 28.3 %

6. Fredsmonumentet 22.1 %

7. Rottneros Park 20.2 %

...och här är några som inte nådde ända fram

Picassostatyn

Gustaf Fröding-statyn

Gamla fängelset

Pråmkanalen

Sockerslottet

Alsters herrgård

Vattentornet i Kronoparken

Frödingsstenen

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet