Här äter jag omelett för 9 852 kronor

Aftonbladets Fredrik Virtanen testar världens dyraste lunch

NYHETER

NEW YORK

En flaska mineralvatten, ett glas apelsinjuice och en omelett.

Pris: 9 852 kronor.

Så. Hur smakar superlyxomeletten?

Jo tack, man ska väl inte klaga.

Kaviaren är fullkomligt, fullkomligt fantastisk. Helt magisk, faktiskt.

Salt och frisk som en sjöbuse.

Nog för att New York kan vara en vräkig stad.

Men det hör inte till vanligheterna att omelett lagas med en hel hummer och 280 gram sevruga-kaviar från Kaspiska havet.

Det har aldrig hänt förr.

Någonstans.

Antagligen för att det är väldigt vulgärt.

- Jag kunde bara inte tro att det var priset när jag såg

"1 000" på menyn. Jag trodde att det var antalet kalorier, pustade Virginia Marnell, 59, i New York-tidningen Daily News i måndags.

Då hade rätten funnits på Normas meny sedan den 5 maj - men ingen hade beställt den.

Tredje gången

Aftonbladet blev trea i världen i går.

Brittiska Daily Mirror och matskribenten på Daily News hann före.

Inga privatpersoner?

- Nej, inte än. Men mest har vi rätten som en gimmick, även om den också smakar gott, säger Steven Piper, manager för frukostrestaurangen Normas.

Han rekommenderar den "billiga" omeletten. Den kostar 100 dollar och innehåller 28 gram sevruga.

MYCKET kaviar

Redan 28 gram kaviar är mycket.

280 gram är enormt mycket.

- Men sevrugan är fantastisk! utropar kökschefen Emile Castillo.

Det var han som skapade omeletten "The Zillion Dollar Frittata" när han experimenterade med att sätta guldkant på ordinära frukosträtter, vilket är Normas specialitet.

Castillo testade olika varianter med hummer och kaviar och kom på att det skulle bli väldigt dyrt att toppa en omelett med tillräckligt mycket kaviar för att uppnå rätt sälta.

- Då tänkte vi, varför inte slå på stort? förklarar Castillo.

Den är magisk

Men omeletten? Mest i vägen. Helt i vägen.

Men klaga, det ska man inte göra.

Inte förrän notan kommer. När de obligatoriska 15 procenten i dricks är tillagda är den uppe i nästan 10 000 kronor.

Så gör du din egen värsting- omelett

Fredrik Virtanen