Enkelt och rustikt - senaste mattrenden

NYHETER

De avancerade anrättningarnas tid är förbi. Nu serverar krogarna vardagsmat.

- Folk suktar efter enkel och rustik mat, säger tv-kocken Leila Lindholm.

Leila Lindholms egna favoriter är Moules mariné, helgrillad entrecôte med rödvinssås och potatisgratäng samt Créme brûlée.
Foto: Per Björn
Leila Lindholms egna favoriter är Moules mariné, helgrillad entrecôte med rödvinssås och potatisgratäng samt Créme brûlée.

Efter att vi vant oss vid allt från köttbitar staplade som torn till fyrkantigt potatismos är det back to basic som gäller. Den senaste stora trenden är brasserie-mat, det vill säga klassiska franska rätter.

- Choucroute som är kål, fläsklägg och korv, biff med beannaisesås, råbiff, ostron, anklever - sådant poppar upp som svampar ur jorden på finkrogar här i Stockholm. Jag tror folk suktar efter enkel, rustik mat, säger Leila Lindholm.

Hon har arbetat i branschen i över tio år och enkel husmanskost har alltid tillhört favoriterna.

- Den serveras utan krusiduller, men ändå se aptitlig ut. Det ska inte vara överjobbat. Personligen tycker jag det känns lite ofräscht när man fingrar för mycket i maten. I senaste kokbok ägnar hon ett kapitel åt klassiker. Nästa, som kommer i maj, är en bakbok.

- Jag inspireras av allt möjligt. Det är människor, resor och inredning. Jag kan hitta en sockerkaksform i en affär som får mig att vilja baka en speciell kaka, säger hon.

Louise Jacobson

Här hittar du Leilas favoriter

(.se)