Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Skulle föda – då ringde de polisen

Först i sjunde månaden vågade hon gå till läkare.

Då ringde sjuksköterskan till polisen.

– Min dotter höll på att dö, säger Siham Asmani.

Efter två år som gömd i Sverige blev Siham gravid.

– Jag borde väl ha blivit glad men kände aldrig någon glädje. Jag försökte läsa på internet om vad som hände i min kropp, men visste inte om barnet levde i magen, säger Siham Asmani.

I sjunde månaden kände hon att något var väldigt fel och sökte privat vård.

Hemlig klinik

– Då lyfte sköterskan luren för att ringa polisen och jag sprang därifrån.

Nästa vårdcentral bröt inte patientsekretessen.

Däremot fick hon rådet att åka hem till Algeriet och föda. Och blev upplyst om att en förlossning i Sverige kostar 30 000 kronor.

Via en hemlig flyktingklinik förbereddes en förlossning på Karolinska. I samma veva greps hennes man på ett café och skickades ur landet. Siham mådde psykiskt allt sämre.

Nekades först plats

– När jag fick de första värkarna var jag skräckslagen. Inte för att föda, men för att åka till sjukhuset. Först ville de inte ta emot mig. Men jag hade ett brev från läkaren som lovat att förlösa mig.

Melissa föddes allvarligt sjuk och man tvingades byta ut allt hennes blod. I tolv dagar fick hon intensivvård och kämpade för att överleva.

Dottern har nu fyllt fyra år. Hon leker kafferep med lillasyster Sonia i ett vardagsrum i förorten. Flickorna vet inte att de är papperslösa. De går femton timmar i veckan på ett dagis som gjort undantag, men är präglade av föräldrarnas oro och stress. Familjen lever gömd men inte bakom mörka persienner.

– Ibland går vi till lekparken. Vi försöker göra livet så vanligt som möjligt för barnen, säger hon.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet