Stora problem för kollektivtrafiken

NYHETER

Polisens avspärrningar runt Stampgatan och Skånegatan gör att framför allt flera spårvagnslinjer inte kan gå som de ska.

Dessutom har polisen spärrat av banvallen vid Göteborgs Centralstation, vilket skapar problem för SJ.

Tågen får åka till och från centralstationen, men bombdramat skapar ändå problem.

– Polisen har spärrat av våra uppställningsspår, så vi får inte flytta de parkerade tågsätten, säger Håkan Kindel.

Avspärrningarna gjorde att två tåg mellan Halmstad och Göteborg på morgonen fick ställas in, men det kan också innebära störningar och förseningar på andra sträckor under dagen.

– Det kan bli fler tåg inställda, säger Håkan Kindel

Stopp för spårvagnar

Kollektivtrafiken har stora problem, i samband med polisens avspärrningar runt om i centrala Göteborg. Det blir inte heller lättare för resenärerna att få information, eftersom Västtrafiks kundservice också är avspärrad av polisen.

– Det är klart att det är stora störningar, det är ju mitt i morgontrafiken, säger Lena Strömberg, informationschef på Göteborgs Spårvägar.

TT: Och prognosen framgent?

– Polisen sade att det här kan ta lång tid, säger Lena Strömberg.

Avstängningen av Stampgatan gör att spårvagnslinjerna 1, 2, 3 och 13 inte kan gå som de ska.

Vid sjutiden utökade polisen också avspärrningarna utanför polishuset på Skånegatan. Enligt TT:s reporter på plats omfattas nu även delar av Skånegatan, en av Göteborgs viktigare leder inne i centrala staden. På Skånegatan finns också spårvagns- och busstrafik.

Försenad post

Mellan 500 000 och 600 000 försändelser i Västra Götaland kommer att försenas på grund av rånet i Göteborg, enligt Postens beräkningar.

Den post som berörs är den som kommer till postterminalen från andra delar av landet, eller ska iväg därifrån. Däremot ska försändelser som lagts på lådan i Västra Götalandsregionen och också ska delas ut där inte drabbas, enligt Postens presschef Per Ljungberg.

Elva anställda fanns på terminalen när rånarna slog till. Alla har kunnat gå hem efter samtal, berättar Ljungberg.

Arbetet på postterminalen kunde återupptas under morgonen, enligt Ljungberg.

Han vill inte prata om vad rånarna eventuellt kan ha fått med sig, men säger att de är ”lite förbryllade” över varför postterminalen blev måltavla. Terminalen hanterar 20 miljoner försändelser varje dag.

– Det finns väl en och annan värdefull försändelse bland dem, men det blir ju som nålen i höstacken om man ska hitta dem.

Hemtjänst och förskola

Hemtjänsten i det evakuerade området når inte de äldre som behöver hjälp och en förskola i området hålls stängd på grund av avspärrningarna, uppgav Thomas Segenstedt, chef för stadsdelsförvaltningen i centrum, på presskonferensen.

– De flesta föräldrar stannade hemma men några barn har placerats på andra håll. Hemtjänsten har upprättat telefonkedja och meddelar alla att de kommer så fort det är möjligt, sade Thomas Segenstedt.

De 120 personer som evakuerades från sina bostäder på morgonen försågs med frukost i ditkörda bussar och ska även bjudas på lunch.

FAKTA

Här finns de misstänkta bomberna

Nils Erikssons Gata. Två utbrända bilar och ett misstänkt föremål i närheten av dem.

Partihallarna. Bil med med misstänkt föremål i.

Folkungagatan. Ett misstänkt föremål hängde på en grind.

Färgargatan. En bil med misstänkt föremål.

Ernst Fontells plats. En bil med misstänkt föremål.

Dessutom har två utbrända bilar hittats på Kruthusgatan samt en utbränd bil på Slakthusgatan.