Första färskpotatisen upp ur myllan

NYHETER

Den 1 maj plockades de första utomhusodlade färskpotatisarna upp ur jorden på Bjärehalvön i Båstads kommun.

Premiären är den näst tidigaste någonsin, enligt branschorganisationen Svensk Potatis.

Skörden, som omfattar 25 kilo, kommer dock inte säljas i vanliga mataffärer utan sänds främst till restauranger. Billigt är det inte – 500 kronor per kilo kostar knölarna.

Men så är det också en konst att odla tidig färskpotatis, säger Lars Elofson, ordförande i Svensk Potatis. Frosten är odlarnas värsta fiende.

– Därför täcks plantorna sedan de satts i jorden med flera lager väv så att inte frosten ska kunna skada dem, säger han till TT.

Hur ska då nyskördad färskpotatis serveras? Lars Elofson har sitt favoritrecept klart:

– Det bästa är att koka färskpotatisen försiktigt i saltat vatten i åtta–nio minuter. Sedan serverar man den med lite salt och smör. Det är enkelt men oöverträffat.

TT