Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Nätuppror mot FRA-lagen

350 000 unika besökare.

Nätverket Stoppa FRA-lagen har på mindre än en vecka fått ett större gensvar än de kunde drömma om.

– Vi ville lyfta debatten in i Svenssons vardagsrum och det har vi lyckats med, säger Mikael Nilsson, kontaktperson för nätverket till aftonbladet.se.

Även om Mikael Nilsson är förvånad över gensvaret, anser han att det finns en bra förklaring till att så många har engagerat sig i frågan om FRA-lagen.

– Hemsidan hade aldrig fått ett sådant genomslag om det inte redan hade funnits ett nätverk med engagerade människor, säger Mikael Nilsson som berättar att de har fått reaktioner från hela världen efter att hemsidan kom till.

Internetanvändare från bland annat Mexiko, USA, Norge och Danmark har hört av sig och frågat om de kan hjälpa till på något sätt.

– Men den största responens är i Sverige. I bloggnätverket är alla engangerade i frågan, där har det verkligen exploderat.

Bloggbävning

På knuff.se finns 2 837 aktuella blogginlägg om det omdebatterade lagförslaget.

”Såväl rättssäkerheten (de demokratiska kontrollmekanismerna över FRA är alldeles för svaga) som den personliga integriteteten (det är väl i princip bara brevpost som FRA inte skall kontrollera) urholkas på ett sätt som inte på något sätt är rimligt i förhållande till de säkerhetsvinster som eventuellt skulle göras”, skriver Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, i sin blogg.

På tantrablog uppmanas politikerna i riksdagen att rösta efter sitt hjärta i stället för partitillhörighet:

"Nu är det allvar! Fler riksdagsledamöter måste våga bryta disciplinen, trotsa partipiskan, och gå emot denna vansinniga lag. Och hur det än går efter omröstningen på onsdag måste denna fråga granskas oerhört noggrant."

Uppror på Facebook

Upproret sprider sig även på Facebook. Där har flera grupper startats mot FRA-lagen. Gruppen "NEJ till FRA:s Lagförslag - Bevara brevhemligheten" har fått 5 818 medlemmar sedan den startades.

”Denna grupp skapades som en protest mot detta förslag som banar väg för att de folkvalda skall få makt, att utan misstanke om brott, kunna övervaka alla som befinner sig inom landets gränser”, står det att läsa på gruppens sida på Facebook.

Facebook-gruppen "FRA-Lagen (internetavlyssning) är en sjukt dum idé!" har hela 8 340 medlemmar.

”Vill vi låta åsiktsregistrering bli en möjlighet? Vill vi alla bli behandlade som misstänkta brottslingar i tron om att förebygga hot som idag inte existerar?” frågar gruppens grundare dem som besöker sidan.

Riksdagen på onsdag

Mikael Nilsson tror att lagförslaget kommer att stoppas.

– Det är mycket tack vare att medierna har börjat skriva och gräva i det här. Det som återstår nu är att visa på onsdag att vi stöttar de riksdagsledamöter som kommer rösta nej.

Kommer du själv vara på plats vid riksdagen?

– Jag kommer dyka upp där som privatperson även om jag själv inte organiserar något.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet