Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Framtiden - enligt moderaterna

Under två dagar diskuterar partiet politiken för nästa mandatperiod

Nu formar moderaterna framtidens Sverige.

Under två dagar samlas partiet för att diskutera jobb, välfärd, miljö och integration.

– Vår utgångspunkt är: Hur ser Sverige ut 2010? säger partisekreterare Per Schlingmann till aftonbladet.se.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.   Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann. Foto: BJÖRN LINDAHL

De kallar det för framtidskonvent. Fem arbetsgrupper har tagit fram förslag på hur framtidens moderata politik ska se ut. Nästa år klubbas förslagen på partistämman. Siktet är inställt på nästa mandatperiod, 2010 - 2014.

– Från vår sida hoppas vi att det här också blir regeringspolitik under nästa mandatperiod, säger Per Schlingmann, partisekreterare.

Men än är det långt till nästa val och de övriga partierna i alliansen har inte sagt sitt om förslagen. Ändå har flera av dem redan väckt debatt. Främst det om kontrakt för invandrare. Kritiker talar om populism och att fiska i grumliga vatten.

Förstår du deras kritik?

– Nej, det gör jag inte. Det är ett fattigdomsbevis i debatten. Vi försöker driva en seriös diskussion om hur vi bättre ska ta till vara på människors kompetens och hur vi ska göra med den misstänksamhet som finns mot andra kulturer.

Kan förlora bidraget

– Kritiken var inte oväntad men samtidigt upplever jag att det hos många också finns en grundläggande syn att det här är viktiga frågor, säger Per Schlingmann.

Kontraktet ska vara tvådelat. Den första delen handlar om utbildning, jobb och om att flytta dit jobben finns. Den som inte gör det kan förlora sitt bidrag. Den andra delen handlar om värderingar, att informera den som invandrat om svensk syn på jämlikhet och jämställdhet. Men om någon bryter mot den delen av kontraktet ska inga bestraffningar delas ut.

Ett annat omdiskuterat förslag är det om 40-timmarsvecka i förskolan. Barn ska inte behöva gå längre än så, tycker en arbetsgrupp. Dessutom ska barnen, precis som föräldrarna, ha rätt till fem veckors semester.

Barns rättigheter

Vansinne menar en del. Bland dem det moderata borgarrådet i Stockholm, Kristina Alvendal. Förslaget bryter dessutom mot den heliga moderata arbetslinjen, menar hon.

Hur kommenterar du det?

– Vi vill lyfta frågan om barns rättigheter. Är det rimligt att barnen är så mycket i förskolan? Men visst, det kan stå i konflikt med arbetslinjen. Ofta arbetar föräldrarna väldigt mycket. Men vi vill lyfta diskussionen om var balansen ska ligga mellan jobb och relation till barnen.

Andra frågor som diskuteras när moderaterna möts är sjukvård, äldreomsorg, miljö, jobb och skatter. Gärna en till skattesänkning för de som jobbar, om ekonomin tillåter. Och den som i framtiden köper en miljöbil kan slippa skatt de första åren, enligt förslag från en arbetsgrupp.

– Vår utgångspunkt är att ställa frågan: Hur ser Sverige ut 2010? Vilka frågor är viktiga då? Vi tror att det handlar om ekonomi, välfärd, integration och klimat, säger Per Schlingmann.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet