Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

”Ryssland stoppar all gas till Europa”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-07

Nu drabbar gaskriget mellan Ryssland och Ukraina övriga Europa på allvar

Mitt i smällkalla vintern riskerar tiotusentals europeer att stå utan el.

I dag stoppades all gastillförsel från Ryssland via Ukraina till övriga Europa.

Den ryska gasjätten, statliga Gazprom, stängde klockan 07.44, lokal tid, av alla gasleveranser via Ukraina till Europa.

Det uppgav Valentin Zemljanskij, talesperson för ukrainska Naftogaz, enligt AP.

Därmed trappades gaskonflikten mellan de två länderna upp. Nu drabbas övriga Europa på allvar och tiotusentals människor riskerar brist på uppvärmning.

Skyller på Ukraina

Ryska Gazprom skyller helt och hållet situationen på Ukraina och menar att det är ukrainarna själva som har stoppat leveranserna till Europa. Enligt gazpromchefen Aleksej Miller är den ryska gastillförseln till Bulgarien, Grekland, Bosnien, Kroatien och Serbien nu helt strypt. I Bulgarien har läget redan fått följder, uppger ryska radiokanalen Echo Moskvy. Gatubelysningen i huvudstaden Sofia har begränsats och all festlig nyårsbelysning har släckts. Enligt den bulgariska ledningen räcker gasreserverna i bara några dagar till. I dag stoppas de ryska gasleveranserna till Rumänien, Tjeckien, Slovakien och Ungern, enligt Echo Moskvy.

Krav från EU

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina inleddes efter nyår sedan de båda länderna inte lyckats komma överens om priset på gas. Även under en liknande kris 2006 drabbades delar av Europa av brist på gas.

EU kräver av båda länderna att återuppta gasleveranserna till Europa och EU-kommissionen vill att observatörer ska skickas till Ukraina för att mäta trycket av naturgas i ledningarna från Ryssland, rapporterar AFP, enligt TT.

Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek, som är EU:s ordförande, säger att det redan pågår förhandlingar mellan ryska Gazprom och ukrainska Naftogaz om en lösning på krisen.

– Om leveranserna inte har återupptagits till i morgon (torsdag) måste vi besluta vad mer som ska göras. Det är oacceptabelt att EU:s medlemsstater ska behöva lida för det här, sade Topolanek till journalister i Prag, enligt TT.

Ukrainas president Viktor Jusjtjenko har vänt sig till sin ryske kollega Dmitrij Medvedev med krav om att Ryssland återupptar gasleveranserna, uppger Echo Moskvy.

Sverige drabbas inte

För många länder i Europa är naturgasen från Ryssland livsviktig och står för så mycket som en tredjedel av vissa länders energibehov, skriver TT. Gasen används för att framställa el både till hushåll och företag. I flera av länderna är också gasspisar och gasugnar vanliga.

Vi i Sverige kommer däremot lindrigt undan eftersom vi inte importerar naturgas från Ryssland. Det som kan hända, om konflikten blir långvarig, är att elpriserna stiger.

– Marknaden är duktig på att ta tillvara på sådana effekter, säger Urban Kärrmarck, expert på Energimyndigheten till Aftonbladet.

– Men jag tror att det för vår del blir väldigt marginellt. Sådana här konflikter brukar vara över på en vecka, fjorton dagar.