Prinsens nya bondliv

Råplugg och skoluniformer väntar i Alnarp

1 av 3
”SPARKDRÄKTEN” När det vankas studiebesök, tenta eller gästföreläsning är det skoluniform på som gäller på Alnarp. Thomas Järgård, Emma Nilsson och Tomas Torsein har koll på stilen.
NYHETER

ALNARP. Bonde söker utbildning.

Då är det hit till Alnarp i Skåne man ska åka.

Det är precis vad Carl Philip Bernadotte, 29, har gjort.

Mysigt och romantiskt som i tv-såpan?

Absolut, här har många hittat kärleken. Men mest handlar det om råplugg för en lantbruksstudent.

Miljön är trivsam. Gamla fina byggnader, en vacker park. Artiga och propert klädda studenter. Lite engelskt stuk kan tyckas.

– Jo, vi håller stilen här, säger

Tomas Torsein, 34, kårordförande för lantmästarstudenterna och klasskamrat med prinsen.

För dagen är Tomas klädd i den så kallade sparkdräkten: strikt blå klubbkavaj, tillhörande kursslips samt grå byxor och svarta lågskor.

Klädseln är obligatorisk vid gästföreläsningar, tentor och studiebesök.

Snobberi?

– Nej, tvärtom, skyndar sig Anette Neldestam, informationsansvarig på Alnarp, att påpeka.

En tvåårig utbildning

– Studentuniformen infördes för att skapa jämlikhet mellan storgodsägarnas söner och ”vanliga” lantbruksungdomar. Ingen skulle framstå som förmer.

Studieåret för lantmästarna börjar på hösten, utbildningen är tvåårig och ger 120 poäng. Kraven för att komma in är höga, bland annat 24 månaders relevant yrkeserfarenhet, alternativt 40 veckors KY-utbildning med jord

bruksinriktning plus minst 12 månaders relevant yrkeserfarenhet.

Behörighet som Carl Philip saknar. Hans lantbrukserfarenhet inskränker sig till några månaders praktik på Stenhammars gods, som ägs av Statens fastighetsverk men disponeras av kung Carl Gustaf.

”Han sticker inte ut särskilt”

– Eftersom prinsen läser fristående kurser och alltså inte hela lantmästarprogrammet är det inga problem med behörigheten, säger Anette Neldestam.

De aktuella kurserna – maskinteknik, växtodling, skogsbruk och statistik – ger totalt 30 högskolepoäng.

Första veckan har knallat på bra för den kunglige studenten.

– Han funkar i gruppen, sticker inte ut särskilt, säger klasskamraten Tomas Torsein.

– Just nu läser vi växtodling, stråsäd, gräs och sådant. Så småningom fortsätter vi med skogsbruk och maskinteknik. Mycket intressant.

Prins Carl Philip vill inte själv berätta om studierna eller studentlivet. Han glider diskret fram mellan Articum, lunchrestaurangen ”Syltan” och Alnarpsgården där det välutrustade biblioteket är inhyst. På eftermiddagen lämnar han campus och kör till sitt temporära hem hos

goda vänner till kungafamiljen.

– Han tycker det känns bättre att bli varm i

kläderna innan han uttalar sig, säger Nina Eldh, informationsansvarig vid Hovet.

– Att han valt just Alnarp har med hans intresse för lantbruk, skog och djur att göra.

I juli 2007 testamenterade den excentriske civilingenjören Bertil Jonsén helt överraskande sin gård Ökenäs utanför Trosa till prins Carl

Philip. Markerna omfattar 98 hektar och består mest av skog.

”Många hittar livskamraten här”

Mot den bakgrunden kan goda kunskaper i ämnet komma väl till pass.

Framåt vårkanten vaknar festlusten till liv på Alnarp. Prins eller inte – det är bara att hänga på. Studentkåren håller i tyglarna för en rad traditionsmättade evenemang. Och den bonde som söker fru blir sällan lottlös.

– Trenden har hållit i sig genom åren – att många hittar sin livskamrat under studietiden på Alnarp, säger Thomas Järgård, 24, före detta studentkårsordförande som själv fallit i armarna på en studiekollega.

Årets fördelning mellan män och kvinnor på lantmästarkursen är något skev, 75 procent killar mot 25 procent tjejer. Men den bristen vägs upp med hjälp av hävdvunnen kreativitet.

– Inför vårbalen och andra viktiga fester är det tradition att bjuda in ”hoppor”, ”sprutor” och ”sporrar” för att hyfsa balansen, upplyser

Thomas Järgård.

– Vi talar alltså om sjukgymnast-, sjuksköterske- och hippologstudenter.

Så om Carl Philip inte vill missa vårens begivenheter är det bara att pytsa in kåravgifen på 280 kr. Den som inte betalar får heller inte tenta för sina högskolepoäng.

FAKTA

Anrika Alnarp

Alnarp ligger i utkanten av Lomma, mellan Malmö och Lund. Lärosätet har anor från 1862 då det pampiga slottet uppfördes och en agronomutbildning startade. I dag ingår Alnarp i Sveriges lantbruksuniversitet och här utbildas landskapsarkitekter, hortonomer, landskapsingenjörer, trädgårdsingenjörer och lantmästare.

Biblioteket är särskilt berömt och har riksansvar för facklitteratur inom trädgårdsvetenskap och landskapsplanering. Totalt finns i hyllorna cirka 90 000 volymer.

Alnarp har cirka 350 anställda och cirka 900 studenter varav 100 läser lantmästarprogrammet. På campusområdet finns 120 studentrum att hyra. Kostnad: cirka 2 000 kr/månad.

Studentboende finns också i bland annat Lomma och Lund. Många studenter hyr privat – precis som prins Carl Philip.

Källa: SLU

Här är Carl Philips dag

08.00 Samling i lektionssalen på Articum (nyrenoverade lokaler). Föreläsningar fram till lunch.

12.00-13.00 Lunch på ”Syltan”, Alnarps restaurang, som också är öppen för allmänheten. Pris dagens: 58 kronor. Kaffe och rejält salladsbord ingår.

13.00 Fortsatta studier fram till cirka 16.00.

Närvaro är obligatorisk – ledighet kan endast beviljas av berörd lärare.

Prins Carl Philip, 29, är nybliven bonde – som söker kunskap.

I höstas briserade nyhetsbomben att prinsen helt överraskande fått ett mångmiljonarv, bland annat den vackert belägna gården Ökenäs utanför Trosa. En för kungafamiljen närmast okänd person, den excentriske civilingenjören Bertil Jonsén, hade testamenterat hela sin kvarlåtenskap, värd cirka 18 miljoner till Carl Philip.

Aftonbladet berättar i dag om prinsens nyligen påbörjade lantbruksstudier. Hela våren pluggar han vid prestigefyllda Alnarp i Skåne. I morgon följer historien om den märkliga bakgrunden till arvet.