”Jag var inte nykter en sekund”

Thomas Quick har tagit på sig över 30 mord – nu berättar han om varför han ljög

’Jag andades, men levde inte’ Sture Bergwall (Thomas Quick) började missbruka droger inne på Säters sjukhus. I och med drogerna kom erkännandena, säger Quick, och beskriver tiden som en ”dimvärld”.
’Jag andades, men levde inte’ Sture Bergwall (Thomas Quick) började missbruka droger inne på Säters sjukhus. I och med drogerna kom erkännandena, säger Quick, och beskriver tiden som en ”dimvärld”.Foto: ANDERS BLUME/Scanpix
NYHETER

Han kallade sig Thomas Quick och erkände över 30 mord.

Men nu ändras bilden av Sveriges värste seriemördare.

– Den här processen kommer att visa att allt är bluff och båg, säger Sture Bergwall, 58, dömd för åtta mord.

Det första fallet som advokaterna Thomas Olsson och Martin Cullberg begär resning för gäller Yenon Levi, som hittades död 1988.
Det första fallet som advokaterna Thomas Olsson och Martin Cullberg begär resning för gäller Yenon Levi, som hittades död 1988.Foto: Foto: ARKIVBILD

Det första fallet som advokaterna Thomas Olsson och Martin Cullberg begärde resning för i går gäller den israeliske turisten Yenon Levi.

Han hittades död i Dalarna 1988. Thomas Quick dömdes nio år senare för att ha mördat honom. Han började erkänna kort efter att TV3:s ”Efterlyst” tagit upp fallet.

”Vem skulle tro mig?”

Sture Bergwall, som är Thomas Quicks riktiga namn, säger att han nu känner en enorm lättnad.

Han berättar att han de senaste sju åren, sedan han slutat med de narkotikaklassade medicinerna, plågats av att han ljugit och felaktigt blivit dömd – med följden att de verkliga mördarna gått fria.

– Men jag såg ingen som helst möjlighet att ta tillbaks erkännandena. Vem skulle tro på Thomas Quick? Vilken advokat skulle jag kontakta, utan pengar?

– Jag andades, men jag levde inte.

”Helvetescirkel”

Genombrottet kom när SVT-journalisten Hannes Råstam kontaktade honom förra året vilket ledde till att han öppet erkände att han ljugit om alla mord.

Varför tog du på dig morden?

– Jag levde i en dimvärld den här tiden. Ju mer jag berättade desto mer bensodiazepiner fick jag. Och desto mer klappar fick jag i ryggen. Och ju mer bensodiazepiner jag fick, desto mera hämmningslös blev jag i mitt berättande. Det var en helvetescirkel av ohyggliga mått.

– Men det var inget behov av att synas i media. Utan det var ett behov av att bli bekräftad här på kliniken.

8 månaders avgiftning

Medicinerna var det andra tunga skälet. Sture Bergwall hade i praktiken blivit en tung drogmissbrukare inne på Säters sjukhus, med närapå fri tillgång till de mediciner han ville ha.

Han hade blivit en märklig sorts VIP-patient.

– Jag var inte nykter en sekund under Thomas Quick-åren, inte en sekund! Dygnet runt var jag kraftigt påverkad.

När en ny läkare upptäckte detta 2002 blev det stopp. Då blev det också slut på erkännandena som vid det laget passerat 30-strecket. Avgiftningen tog sedan åtta månader.

Sture Bergwall säger att han nu känner sig säker på att sanningen äntligen ska komma fram.

– Thomas Quick beskrevs ju ofta som en väldigt manipulativ person. Men vilka är det som varit manipulativa? Givetvis åklagaren van der Kwast. Han var ju väldigt skicklig i rätten till exempel. Det var ju där den stora manipulationen skedde, med hjälp av mig givetvis.

”Är så allvarligt”

I ”kärntruppen” ingick också förhörsledaren Seppo Penttinen, Säters chefspsykolog Birigitta Ståhle samt minnesforskaren, psykologiprofessorn Sven Åke Christianson, och rättsläkaren Anders Eriksson.

Sture Bergwall betecknar dem i dag som kriminella personer som borde åtalas för att de manipulerat rättsprocesserna mot honom.

– Vi for runt i landet som ett resande teatersällskap och uppförde skådespel.

– Det här är så allvarligt, det är ju en demokratifråga tycker jag, att ha ett rättsväsende som havererar fullständigt, det är ju mycket allvarligt.

Sture Bergwall låter emellanåt ändå glad på rösten och skrattar till.

Även om det är en bra bit kvar till att bli frikänd juridiskt så har det redan skett i den privata sfären.

– Jag har nu äntligen kontakt med alla mina syskon igen, efter 20 år.

FAKTA

Advokaterna: Därför ska han få en ny rättegång

Advokaterna Thomas Olssson och Martin Cullberg har granskat samtliga handlingar i Yenon Levi-fallet.

De hävdar att Quick kunde dömas därför att åklagaren Christer van der Kwast manipulerat utredningen. Här är deras argument i resningsansökningen i koncentrat.

1. Orättvis rättegång

Åklagaren Christer van der Kwast har undanhållit relevant utredningsmaterial av sådan omfattning och karaktär att Sture Bergwall inte kan anses ha erhållit en rättvis rättegång. Förhörsledaren Seppo Pentinen har lämnat oriktiga uppgifter när han vittnade under rättegången.

2. Han talade inte sanning

Nya uppgifter i form av bevis från SKL, intyg och vittnesuppgifter pekar på att Sture Bergwall lämnade felaktiga uppgifter om händelsen och brottsplatsen. Ett par glasögon från brottsplatsen kan bindas till en tredje person, som dessutom kunde sammankopplas med Yenon Levi vid tidpunkten för mordet.

3. ”Glasögonmannen”

En omfattande utredning knyter en tredje person, ”Glasögonmannen”, till Yenon Levi vid tidpunkten för mordet och binder även mannen till brottsplatsen. Men viktiga delar av den utredningen togs aldrig upp under rättegången.

Text: Sebastian Chaaban & Anders Johansson