Då brottsling – nu mc-stjärna

Kopplas till Malexander – nu tävlar han i roadracing på Isle of Man

Mats Nilsson tävlar i roadracing på Isle of Man. Han har slutat med brott och lever nu ett hederligt liv. Vändningen kom när han arbetade med Noréns pjäs 7:3.
Mats Nilsson tävlar i roadracing på Isle of Man. Han har slutat med brott och lever nu ett hederligt liv. Vändningen kom när han arbetade med Noréns pjäs 7:3.Foto: PETER VAN DEN BERG
NYHETER

ISLE OF MAN. För tio år sedan dömdes han för häleri i samband med bankrånet i Kisa.

Det rån som slutade med att polismännen Olle Borén och Robert Karlström sköts ihjäl på en landsväg utanför Malexander.

I dag är han på väg att slå igenom som roadracingstjärna på Isle of Man.

– Jag har lämnat mitt gamla liv bakom mig, säger Mats Nilsson.

JOBBADE MED NORÉN Mats Nilsson (inringad) tillsammans med Tony Olsson, skådespelaren Reine Brynolfsson och regissören Lars Norén under arbetet
JOBBADE MED NORÉN Mats Nilsson (inringad) tillsammans med Tony Olsson, skådespelaren Reine Brynolfsson och regissören Lars Norén under arbetet

Det är försommar för exakt tio år sedan när polisen griper Mats Nilsson. Hemma hos honom har man hittat pengar som kommer från bankrånet i Kisa.

Dömd för grovt häleri

Trion Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson döms för rån och mord. Mats Nilsson döms till ett års fängelse för grovt häleri. Men i fängelset bestämmer sig den kriminelle Mats Nilsson, som gjort sig känd som rånare och nazist, för att välja en ny väg i livet.

– Vändpunkten kom redan under uppsättningen av pjäsen med Lars Norén. Vi skulle spela hårda, tuffa gangsters. Jag minns att jag läste dialogen och tänkte, ”Vad fan är det för människa som säger så här?”

– Jag insåg att detta inte var jag.

Bråket överdrivet

Från första stund provocerade pjäsen ”7:3”. Norén anklagades för att glorifiera tunga brottslingar. Skådespelaren Reine Brynolfsson kom i bråk med Mats Nilsson.

– Det där var ganska överdrivet. Brynolfsson kaxade upp sig mot personalen och jag sa till honom att lägga av. Sedan hette det att vi hade kastat stolar och allt möjligt.

Efter muck flyttade han från hemorten Växjö. Bröt med sina gamla kompisar. Började jobba på mack. Körde glassbil. Försökte hitta tillbaka till ett normalt liv.

Roadracing

– Som kriminell var jag en människa som fördömde och dömde människor som inte passade in i min värld. Det är svårt att bryta gamla mönster. Jag hade aldrig klarat det utan min mamma.

2002 satte han sig för första gången på en roadracing-mc på bana. Redan från början var målet världens tuffaste och farligaste race på allmän väg: TT på Isle of Man.

Kom tvåa direkt

Första året, 2006, kom han ensam till starten i Douglas med en standard Honda 600. Han kom tvåa i Supersportklassen och väckte en enorm uppmärksamhet. I dag är han en av världselitens skarpaste utmanare, både i 600 och 1000-kubiksklassen.

Nilsson lotsar runt den drygt sex mil långa banan, där förarna kan snitta runt 200 kilometer i timmen på den smala och ojämna bergsvägen. Nästan varje år händer det också dödsolyckor.

Berättar om sitt liv

Nuförtiden kör Mats Nilsson bara mc två veckor om året under Isle of Man. Han kör inte ens motorcykel privat.

– När man kört TT så finns det inget annat som lockar.

Hur hanterar du ditt tidigare liv, i dag?

– Det finns många saker jag gjort som jag ångrar. Samtidigt kan jag inte ha dem ogjorda, bara försöka lära mig av dem.

Vi sidan av sitt företag föreläser han också för skolelever om främlingsfientlighet och kriminalitet.

Betalar tillbaka

– Jag berättar om mig själv. Det är ett sätt för mig att betala tillbaka. Kanske finns det någon som kan lära sig något av mina erfarenheter.

Bo Karlsson, rektor på gymnasieskolan i Huskvarna där Mats Nilsson föreläst, säger:

– Han berättade om sitt liv, rakt upp och ner. Han gjorde ett starkt intryck på eleverna.