Nyheter

Succén slutar inte här

Piratpartiets succé ska gå på export.

Redan finns partiet i ett 20-tal länder. Nu väntas en snabb medlemstillströmning.

– Kommer man över en viss tröskel kan det gå vansinnigt fort, säger Henrik Alexandersson, liberal bloggare i Bryssel.

Seipenbusch.
Seipenbusch.

Svenska Piratpartiets framgångar väcker uppseende ute i Europa. En uppmärksamhet som kan hjälpa partiet att på allvar etablera sig världen över.

Träffas ofta

Förutom i Europa finns partiet redan i Nordamerika, Australien och Sydamerika.

Ambitionen att sprida Piratpartiet över världen är mycket uttalad. Alla piratpartier i Europa träffas en gång varje halvår. Senast i Uppsala förra året enades man om en gemensam strategi, den så kallade Uppsaladeklarationen.

– Jag har träffat Rickard Falkvinge och Christian Engström många gånger, säger Jens Seipenbusch, vice ordförande i Tysklands piratparti.

En gemensam mejllista för alla partier underlättar åsiktsutbyten.

Hoppas på ändring

På svenska Piratpartiets hemsida kan vem som helst ladda ner logotype och annan information för att starta en webbsida i partiets namn. Allt som krävs är en eller flera dedikerade personer som lägger ner lite tid.

– Aktivister som tycker att frihetsfrågorna är viktiga finns i många länder, säger Henrik Alexandersson, medlem i Piratpartiet. Valresultatet kan bli den vitamininjektion som får dem att samla sina krafter. Jag är helt övertygad om att Piratpartiet nu uppstår i flera nya länder.

Målet är att partierna ska rida på den svenska framgångsvågen och ställa upp både i allmänna val och i nästa EU-parlamentsval.

– En absolut ambition är att vi efter nästa val kan bilda en Piratgrupp i EU-parlamentet, säger Alexandersson.

Det tyska Piratpartiet fick bara 0,9 procent av rösterna i EU-valet men ser det ändå som en framgång.

– Vi har inte varit lika framgångsrika att nå ut i media som våra svenska kamrater, säger Jens Seipenbusch. Jag hoppas det kan bli ändring på det nu. Att det finns en svensk piratpartist i Bryssel betyder mycket för rörelsen i alla länder. Vi är inte bundna av nationsgränser.

FAKTA

Sensation världen över

■ ■ Piratpartiets framgång i EU-valet är en sensation i många utländska medier. ”Svenska pirater skjuter varningsskott mot censur på internet”, skriver brittiska dagstidningen The Times.

■ ■ Tidningens slutsats är att rättegången mot Pirate bay låg perfekt i tiden för att ge partiet den extra draghjälp som behövdes. ”Svenska pirater vinner EU-säte”, skriver BBC på sin hemsida.

■ ■ I följande länder finns Piratpartiet. I vissa fall är det bara enstaka personer som dragit igång en webbsida. I andra har partiet tusentals medlemmar och är välorganiserat.

■ ■ Australien, Österrike, Belgien, Brasilien, Kanada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Ryssland, Sydafrika, Spanien, Schweiz, Storbritannien, Peru, USA, Tjeckien, Grekland och Slovenien.