Smått, gott och rätt

NYHETER

Varför nöja sig med en efterträtt när man kan få flera? Desserterer i tapasform är nästa lilla grej.

Sara Hallman på Xoko visar upp några av dessertrestaurangens läckerheter.
Foto: Mia Lindh
Sara Hallman på Xoko visar upp några av dessertrestaurangens läckerheter.

Med små munsbitar för en 20-lapp styck på menyn slipper gästerna välja.

- Spanien har varit hett ett tag nu. Det sättet att äta - plockmaten - tilltalar både kockar och kunder, säger den prisade konditorn Magnus Johansson.

Sedan flera år tillbaka ansvarar han för Nobeldesserten och på den egna dessertbistron Xoko i Stockholm serveras den i miniatyr. Lika söt är prinsesstårtan, i storlek med en tumnagel och den pyttelilla portionen peach melba.

– Det är trevligt att få smaka på fler saker när man är ute. Många med mig vill hellre två förrätter och två desserter, säger Magnus Johansson.

I USA har mini-desserten utnämnts till 2008 års stora trend. Dagens hälsomedvetna konsumenter efterfrågar "skuld-fria" portioner skriver "Restaurant News Resource" men Magnus Johansson vill inte höra talas om någon bantnings-trend.

– Det handlar om att folk hellre vill äta en liten kvalitets-godsak än den vräkiga jättekladdkakan som är standard på alla medelbra restauranger runt om i landet, säger han.

Louise Jacobson

Här hittar du fina desserter:

Liten desserthistoria:

(.se)