Så smarta är djuren du äter

Grisar gillar att spela tv-spel

NYHETER

De gillar att spela tv-spel och ställas inför utmaningar. De får vänner och fiender och känner oro inför framtiden.

Och vi föder upp dem för att äta upp dem.

Är det dags att tänka om?

Fårskalle!

Det är ingen komplimang.

Men det kanske det kan bli ändring på.

Brittisk forskning visar nämligen att djur är betydligt klokare och mer lika oss människor än många tror.

"De kommer inte uppfinna bilar"

Keith Kendrick, professor i neurobiologi vid universitet i Cambridge, har forskat kring djurs hjärnkapacitet.

Han menar att vi inte vill veta hur smarta kor, får och grisar är.

– Alla dessa arter är intelligenta och ganska lika oss. Det betyder inte att de är exakt lika oss. De kommer inte att sitta och spela schack eller uppfinna bilar. Men vi måste vänja oss vid tanken att de har ett medvetande och kan minnas enskilda individer långt tillbaka. Det är också fullt möjligt att de kan sakna någon eller känna medlidande, säger han till Svenska Dagbladet.

Kan påverka behandlingen

Men frågan om vi alla borde sluta äta kött vill han inte riktigt svara på.

– Alla måste göra sin egen bedömning. För mig är det viktigaste hur den här insikten om att djuren har ett komplext känsloliv påverkar hur vi behandlar dem. Om vi vet att de kan känna lidande, vilken betydelse får det för hur vi föder upp, transporterar och slaktar dem?

FAKTA

Det här visste du inte om djurens förmågor

Grisar

Grisar tycker om att spela tv-spel. I ett test fick några grisar spela ett enkelt spel med joystick där de belönades med godis när de var duktiga. Djuren både fattade och gillade spelet.

Dessutom kan de planera och gömma mat för andra, lära sig att reglera rumstemperatur och belysning, minnas egenskaper hos trettio andra grisar och veta sin egen plats i hierarkin.

Kor

Vid ett experiment när man fäste elektroder på kornas huvud kunde man registrera att de kände eufori när de ställdes inför intellektuella utmaningar.

De har starka vänskapsband med två till fyra kompisar som de väljer att hänga mest med. Dessutom kan de ha fiender i åratal.

De känner stark lycka, smärta, rädsla och oro för framtiden. Och är väldigt erotiska.

Får

Får kan känna glädje, rädsla, lycka och saknad.

De har livslånga vänskapsband med andra får och kan springa och hälsa på människor de träffat och tyckt om för flera år sedan.

Med hjälp av syn, hörsel och doft kan de läsa av andra individers känslor. De gillar glada människor och backar undan när det kommer någon som är sur.

Fårhjärnan och människohjärnan fungerar på samma sätt när det gäller hur de gör för att medvetet känna igen sin omgivning.

Och de har ett fenomenalt minne. Två år efter att man visat bilder på andra okända får kunde testfåren minnas fler än 50 ansikten. Kor, hästar och getter är troligtvis lika bra som fåren på det, skriver Svenska Dagbladet.