Polisens nysatsning deltar inte i rånjakten

GOB-gruppen hålls utanför

NYHETER

Polisens nya stora satsning mot den grova organiserade brottsligheten, GOB-gruppen, kommer inte att jobba aktivt i jakten på helikopterrånarna.

Det säger biträdande rikskriminalchef och den operativa chefen för GOB-gruppen Tommy Hydfors.

Polisen lägger ner stora resurser i jakten på de personer som genomförde det spektakulära helikopterrånet i Västberga i södra Stockholm i går.

I går satt bland annat Tommy Hydfors, chef för den nyinrättade GOB-gruppen, som är polisens stora satsning mot den grova organiserade brottsligheten, i möte med biträdande länspolismästaren i Stockholm Lennart Enocsson.

Men att aktivt blanda in GOB-gruppen i jakten på gärningsmännen är inte aktuellt.

– Vi har inga planer på att lyfta resurser från den gruppen för att specifikt ägna sig åt det här rånet, utan den jobbar vidare med den vanliga verksamheten, säger GOB-chefen Tommy Hydfors.

Men är inte GOB-gruppen framtagen för att jobba med den här typen av brottslighet?

– Som vi bedömer det är det viktigare att gruppen jobbar med de utredningar den redan är inblandad i, däremot kan det komma fram uppgifter i dessa som är intressanta i rånutredningen.

Ulf Göranzon, presstalesman, på länskriminalen i Stockholm, är förvånad över beslutet.

– Vad GOB-gruppen väljer att lägga resurser på är deras beslut. Behövs de i utredningen förutsätter jag att de kopplas in, säger Göranzon.

Skulle inte gruppen vara till nytta i rånjakten?

– Det här är ingen exklusiv grupp som kopplas in i alla större utredningar som rör grov brottslighet, det är vanliga poliser som jobbar med utredningsarbete. Men skulle det komma fram något av nytta i deras utredningar får vi den informationen.

GOB-gruppen startade sin verksamhet den 1 september och är polisens nya satsning mot den grova organiserade brottsligheten.

Gruppen består av nio grupper utplacerade från Malmö i söder till Umeå i norr.

Totalt ingår 200 specialutbildade poliser - utredare, spanare och analytiker.

Kostnaden för satsningen beräknas uppgå till 200 miljoner kronor per år.

Rånet som väckte Sverige – så gick det till

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranhrt, släpper tre eller fyra personer på taket . Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med pengar lastas in i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen.

Stockholmspiketen går in i byggnaden.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i G4S:s personal – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

Strax innan 15: Polisen griper en man. Han "var på en plats som är kontrollerad i arbetet efter det grova rånet mot värdedepån (...). Hans uppgifter kommer att kontrolleras för att se ifall de är relevanta i utredningen", skriver polisen på sin hemsida.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.

18-tiden: Polisen griper ytterligare en man. Mannen är efterlyst och ska egentligen avtjäna ett fängeslestraff. Även denna man ska under kvällen höras om han har relevanta uppgifter för utredningen.