De får ådror – till lunch

Eleverna betalar själva: Så äckligt att jag inte kan kolla

1 av 4
”DET ÄR VIDRIGT” Eleverna Eric Ekberg (som håller i brickan med venådror), Christian Amundin, Andreas Rydber, Malin Svensson, Erik Walld, Tobias Hedlund, Johanna Grauers, Lisa Blomqvist och Adrian Pagmar tycker att maten som skolan serverar är oacceptabel. Foto: Björn Lindahl
NYHETER

Det är inte farligt att äta brosk och ådror.

– Men äckligt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Broskbitar, venådror, och fettklumpar.

Dagens lunch är serverad på Åva gymnasium.

– Det är så äckligt att jag inte ens vill kolla på det, säger Lisa Blomqvist, 17.

Risken med oaptitlig skolmat är att eleverna väljer onyttiga alternativ som snabbmat eller fika i cafeterian.

– Näringsmässigt är den här maten mycket nyttigare än en cocosboll och coca-cola, men smakar den konstigt eller har osmaklig konsistens så hjälper det inte hur nyttig den är, säger Åsa Brugård Konde.

På föreningen Skolmatens vänner vet man att kvalitén på skolmaten är ojämn i landet.

– Vi har sett gång på gång att man inte tar elevernas åsikt på allvar. Det som saknas på sina håll är kunskaperna i köket och fokus på skolmaten från kommunerna. Det finns inga lagar och regler som säger hur det ska se ut, säger Annika Unt Widell från Skolmatens vänner.

– Hamnar maten inte i magen så är den inte nyttig.

Thailändsk gryta med grön curry och skinka var dagens lunch på Åva gymnasium i Täby i går.

Men eleverna nöjde sig inte med den innehållsförteckningen och tog en portion till naturkunskapsläraren som kunde identifiera broskklumpar, bitar av fläsksvål och tjocka blodådror i grytan.

– Vidrigt och oacceptabelt, säger eleverna.

Eleverna har länge varit missnöjda med maten som serveras av företaget Fazer Amica och som kostar dem 17 kronor per portion.

Rektor Madeleine Jönsson åt inte av den thailändska grytan i går, men hon tycker att skolmaten är god.

– Vi har matråd flera gånger per termin där allt missnöje tas upp och åtgärdas, säger hon.

”Helt naturligt”

Matsalens kökschef hänvisar till Fazer Amicas marknadschef som menar att elevernas fynd inte är något att förvånas över.

– Det är grytkött vi pratar om och det finns en viss naturlig variation i grytkött. Det förekommer lite brosk och någon sena, så det är helt naturligt, säger Anette Björnlund.

Tycker du att Täbybarnen är kräsna?

– Skolbarn generellt är kräsna och det ska de vara. De har rätt att ha synpunkter men man ska inte förstora upp någonting som är naturligt.

Kräsna eller inte, eleverna på skolan väljer ofta att spendera sina lunchpengar någon annanstans.

”Alltid mätta”

– Jag äter i centrum tre eller fyra dagar i veckan. Det blir dyrt, men ska man klara att plugga på eftermiddagen måste man äta, säger Malin Svensson, 17.

Och i matsalen på Åva gymnasium sitter ett anslag där det står att endast 33 procent av eleverna alltid är mätta när de lämnar matsalen: Resultatet av Fazer Amicas egen undersökning.

Erik Nises