”Tillsatserna är livsviktiga”

Professor: Jakten på E-nummer är överdriven

NYHETER

Tillsatser i maten är inte farliga.

Tvärtom är vissa livsviktiga.

Det säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien på Örebro Universitet.

– Jakten på tillsatser har skrämt konsumenterna.

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien på Örebro Universitet.
Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien på Örebro Universitet.Foto: Foto: Marcus Schiött

Debatten om tillsatser, eller så kallade e-nummer, har tagit ordentlig fart de senaste åren. Bland annat genom journalisten Mats-Eric Nilssons böcker "Den hemlige kocken" och "Äkta vara".

Men nu möter jakten på E-nummer hård kritik från forskare och andra debattörer.

– De flesta tillsatserna finns ju i livsmedlen av någon orsak – bland annat för att skydda oss konsumenter från sjukdomar, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

Räddar liv

E 250, även kallad natriumnitrit är ett exempel. Tillsatsen säger inte mycket för den vanliga konsumenten, den används bland annat i köttprodukter och ger köttet en attraktiv rosa färg.

Men tillsatsen har också en livsviktig uppgift – den skyddar konsumenten från botulinum-förgiftning. En bakterieförgiftning som i små doser kan döda flera miljoner människor.

Och det finns fler exempel på livsviktiga tillsatser, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

– Det är farligare att gå över gatan till butiken än att köpa livsmedel med tillsatser. Alla tillsatser är ju godkända och används inte i sån mängd att de skadar, säger hon.

Tillsatser i all mat

De tillsatser som är tillåtna i Sverige går igenom noggranna tester innan de tillåts på marknaden. Danielsson-Tham jämför testerna med de som görs på läkemedel.

– Tillsatserna granskas av oberoende organ inom EU och WHO/FAO och det finns inga som helst företagsintressen bakom, säger hon.

Och faktum är att det i princip är omöjligt att tillverka ett livsmedel utan en enda tillsats i dag. Tillsatserna finns i våra kök och vi använder dem i matlagning utan att veta om det.

– Klämmer du exempelvis en citron över salladen har du tillsatt salladen med citron– och askorbinsyra, två tillsatser som fått hård kritik då de tillsätts i laboratorier.

Kräver specialkunskap

Danielsson-Tham efterlyser nu en mer nyanserad debatt av livsmedel och tillsatserna. Enligt henne leder jakten på e-nummer till skrämda konsumenter som inte vågar njuta av maten.

– Det är enkelt att gå in i en affär och skriva av en innehållsförteckning med E-nummer, men det krävs specialkunskap och lång erfarenhet för att förklara vad de egentligen fyller för funktion.

– I dag plockar många okunniga debattörer poäng på att skrämma konsumenten utan att förklara varför det är som det är.

Hon poängterar dock att hon inte är en pådrivare av att ohämmat krydda maten med tillsatser.

– I grunden handlar det om valfrihet för konsumenterna. Om de vill köpa färdiga kåldolmar som innehåller en del tillsatser ska de kunna göra det utan att skämmas eller känna sig rädda, säger hon.

FAKTA

tillsatser och E-nummer

Tillsatser används bland annat för att öka hållbarheten, påverka konsistensen och påverka smaken eller färgen på ett livsmedel.

Varje tillsats betecknas med ett E följt av ett nummer.

Innan tillsatserna kommer ut på marknaden måste livsmedelsföretagen skriftligt ansöka till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, om att få tillsatsen godkänd. Företagen ska också kunna motivera varför tillsatsen ska användas. Sen följer en så kallad toxikologisk undersökning för att bedöma om tillsatsen är giftig. Även andra noggranna tester utförs, bland annat djurtester.

EFSA skickar sedan vidare ansökan för bedömning till Världshälsoorganisationen, WHO. Där undersöks tillsatsen av det oberoende organet JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) vars experter granskar alla undersökningar och kommer med utlåtanden om användningen. Om tillsatsen går igenom alla tester utan problem får den användas inom EU.

Tillsatsen måste anges i ingrediensförteckningen på livsmedlet.

lla: Livsmedelsverket och Marie-Louise Danielsson-Tham