Pär sätter betyg i skolans matsal

Efter 100 lyxkrogar ska han äta skolmat – i ett år

GILLAR MAT Pär Bergkvist, 40, lagar gärna mat och har skrivit fyra kokböcker. Han gillar själv att låta måltiden följa säsongens mat.
GILLAR MAT Pär Bergkvist, 40, lagar gärna mat och har skrivit fyra kokböcker. Han gillar själv att låta måltiden följa säsongens mat.
NYHETER

Han är lyxätaren med en ny utmaning:

Käka sig genom hundra luncher à sex kronor styck.

Pär Bergkvist, 40, testar maten på skolor över hela Sverige.

Det är skillnad på matsal och matsal. Det kan innebära stärkta servetter och stillsam lyx – eller brödkrig med bråkiga tonåringar.

Pär Bergkvist vet.

Han har satt i sig totalt 110 Michelinstjärnor på guldkrogar världen över.

Dotterns förslag

Stjärnjakten började i september 2008. Ett år senare var Pär Bergkvist klar.

Då kom hans åttaåriga dotter Thea med en ny utmaning.

– Hon sa lite skarpt att jag borde komma och äta skolmaten i hennes skola i stället, säger Pär.

Nu har han påbörjat jakten på 100 skolluncher.

Hans eget minne av skolmaten kan sammanfattas i ordet vedervärdig. Lever är till exempel fortfarande portförbjuden.

– Det borde finnas en skolmatsminister som bara jobbar med de här frågorna. Jag jobbar mycket med mat och fick lust att se hur illa det är nu. Mig veterligen finns ingen i Sverige som provsmakat och det borde politikerna göra.

Det är med visst obehag han återvänder till skolan.

– I går fick jag till exempel en halv skogaholmslimpa i huvudet. Det var brödkrig när jag testade Vasa Real i Stockholm. Jag hamnade i korseld.

Pär undersöker skolmaten med samma näsa för kvalitet, service och behandling av råvaror som på en stjärnkrog.

Stora skillnader

– Jag har ätit på två–tre skolor som haft exakt samma leverantör och exakt samma råvaror men ändå haft väldigt olika mat. Min slutsats är att det handlar väldigt mycket om vem som lagar. Det handlar om kärlek och passion.

Den som vill kan följa testandet på Pärs blogg 100skolkök1år.se.

FAKTA

Näringsrikt eller vedervärdigt?

Det finns 1,5 miljoner elever i grundskolan.

En skolmåltid kostar i genomsnitt 6 kronor.

47 procent svarar nej på frågan om det finns tillräckligt med mat.

58 procent säger att de är stressade när de äter.

40 procent säger att de inte kan prata i samtalston vid matbordet utan måste skrika för att höras.

Bara 36 procent tycker att maten känns fräsch.

Källa: Skolmatens vänner, 4 000 elever har svarat på frågorna

Pärs bästa Michelinkrogar

1. Mugaritz, 2 stjärnor, San Sebastian 95,0 (38,0).

2. Plaza Athénée, 3 stjärnor, Paris 94,5 (38,0).

3. Mathias Dahlgren, två stjärnor, Stockholm 94,0 (38,0).

4. The Fat Duck, tre stjärnor, Bray/London 93,0 (38,5).

5. Noma, två stjärnor, Köpenhamn 92,5 (37,5).

6. Per Se, tre stjärnor, New York 92,5 (37,5).

7. Le Meurice, tre stjärnor, Paris 91,5 (35,5).

8. Les Créations de Narisawa, en stjärna, Tokyo 90,5 (36,5).

9. Arzak, tre stjärnor, San Sebastian 90,0 (37,0).

10. Le Bernardin, tre stjärnor, New York 90,0 (36,6).

Fotnot: Maxpoäng 100, varav 40 (inom parentes) enbart på maten.

Källa: 100michelinstars1year.blogspot.com