Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Svenskar kommer att dödas”

Talibanledaren svor att hämnas de vänner han förlorat i strider

Den talibanske befälhavaren Zamir Gul styr området där bakhållet skedde.

Flera av hans vänner har tidigare omkommit i strider.

– Jag ska döda svenskarna som hämnd, sa han till Aftonbladets medarbetare för några månader sedan.

Hatar svenskar Talibanledaren Zamir Gul styr området där Johan Palmlöv och Gunnar Andersson sköts ihjäl. För några månader sedan svor han att döda svenskar.   Hatar svenskar Talibanledaren Zamir Gul styr området där Johan Palmlöv och Gunnar Andersson sköts ihjäl. För några månader sedan svor han att döda svenskar. Foto: JESPER HUOR

Zamir Gul är en senig man i 40-årsåldern. Enligt egna uppgifter styr han över ett sextiotal talibaner – beväpnade med Kalasjnikovs, raketgevär och minor.

Skär halsen av utlänningar

I augusti 2009 intervjuades han av Aftonbladets medarbetare i Afghanistan, Enayat Najafizad, och den svenske journalisten Jesper Huor.

– Då sa han att i normala fall skär han halsen av utlänningar som kommer till deras område. Han var obehaglig, säger Jesper Huor.

Förra sommaren dödades flera av talibanledarens män i strider med svenska soldater.

Och under intervjun lovade Zamir Gul att hämnas dem.

– Vi kommer att sträva efter hämnd – kanske inte i dag eller i morgon eller nästa vecka. Men det kommer. Svenskar kommer att dödas.

”Uppvuxen i området”

Jesper Huor.   Jesper Huor. Enligt Jesper Huor är det troligt att den talibanske befälhavaren har koppling till gårdagens attack.

– Han är uppvuxen i området och känner väl till var det är bäst att ligga i bakhåll.

Aftonbladets medarbetare Enayat Najafizad bor själv i Mazar-i-Sharif, bara några mil från platsen där svenskarna attackerades.

Han tror också att bakhållet kan kopplas till Zamir Gul.

– Han har velat hämnas sedan förra året. Dessutom har svenskarna varit med och gjort narkotikatillslag tidigare i veckan.

I tillslaget grep man även fyra personer och beslagtog sprängämnen.

– Jag tror definitivt att han är inblandad. Han har länge pratat om att han vill döda svenska soldater, säger Enayat Najafizad.

Magnus Forsberg är före detta militär och numera koordinator vid Svenska Afghanistankommittén. Han befarar att situationen förvärras för de svenska förbanden i landet.

– I takt med att Nato har förstärkt truppnärvaron i söder har de drivit talibanerna norrut till svenskarnas område, säger han.

Bara under det senaste året har sammanstötningarna ökat dramatiskt i de områden som patrulleras av den svensk-finska styrkan.

Fler soldater kommer dö

Magnus Forsberg blev inte förvånad av nyheten om de döda svenskarna.

– Det är fruktansvärt tragiskt, men det var väntat att det skulle ske förr eller senare.

– Jag befarar att det kommer att bli ännu värre när 30 000 nya soldater anländer. Det kommer att öka talibanernas rörlighet i landet och de gör ingen skillnad på amerikanska och svenska trupper.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet