Kan man äta julskinkan i jul?

Karin Ahlborg: Viktiga förändringar är på gång

NYHETER

Bilderna på smutsiga och såriga grisar som åt på en död gris har sänt chockvågor genom Sverige.

Hur har våra grisar det egentligen? Kan man äta julskinka med gott samvete?

– I dag kan vi inte vara säkra på att julskinkan haft ett bra liv, men i framtiden kommer vi att kunna vara det, säger Aftonbladets livsmedelsexpert Karin Ahlborg.

Karin Ahlborg
Karin Ahlborg

– Det var självklart att Lars Hultström måste avgå, säger Ahlborg

– Det är inte förenligt att sitta i ett företag som får människor att tro att svenska grisar har det bäst i hela världen och samtidigt vara misstänkt för vanvård.

Bättre kontroller

Karin Ahlborg välkomnar nu de utlovade skärpta, flygande kontrollerna av oberoende organisationer i svinstallar.

– Jag tror att det är det enda som hjälper. Och att svinbönder gör som mjölkbönder – öppnar upp gårdarna och visar hur de har det.

Hon säger dock att man inte får glömma att svenska grisar fortfarande har det mycket bra jämfört med hur det ser ut i andra länder – så nära som i Danmark.

– En svensk gris har alla gånger haft det bättre, säger hon.

Kött går att spåra

Karin Ahlborg tror att grisskandalen på kort sikt kommer att minska köttätandet i Sverige.

– Liksom efter köttfärsskandalen och efter att det hittades glasbitar i kyckling. Men efter några månader kommer det att bli som vanligt igen.

Hur kan man som konsument vara säker på att julskinkan har haft ett bra liv?

– Det kan man inte i dag. Köttet är alltid spårbart men det ligger inte i livsmedelsföretagens intresse att skriva ut vilken gård vilken skinka kommer från. Men nu ligger det i allas intresse att återupprätta förtroendet och viktiga förändringar är som sagt på gång, säger Karin Ahlborg.