Nya medlemmar ska kollas upp

Utredningen igång om det misstänkta valfusket

NYHETER

Nu tar Moderaterna in revisorerna Ernst & Young för att utreda det misstänkta valfusket.

500 nyblivna medlemmar ska ringas upp med frågan: hur betalade du din medlemsavgift?

– Vi hoppas ha ett resultat i slutet av veckan, säger Stockholms finansborgarråd Sten Nordin.

Från början skulle Moderaterna själva ha utrett anklagelserna om fusk i provvalet men efter intern kritik mot just det tar man nu in extern hjälp.

I dag anlitades Ermst & Young som genast sätter igång med att ringa upp 500 nyblivna medlemmar i partiet för att höra hur de betalat sin medlemsavgift.

– Det är ett regelbrott om man värvat en medlem genom att betala deras avgift och utredningen ska visa om det har hänt. Vi hoppas ha svar i slutet av veckan, säger Sten Nordin.

Valfond och kartell

Han säger att det i nuläget bara finns en formell misstanke mot en person, Mats Rudin (M,) som i fredags tvingades dra tillbaka sin kandidatur till kommunfullmäktige efter avslöjandet om att han köpt nya medlemmar till partiet och uppmanat dem att rösta på honom i provvalet.

Att det sedan kommit fram namn på andra som ska ha fuskat, bland annat genom att bilda en valfond, är ingenting som Nordin kan kommentera.

– Det cirkulerar mycket rykten och det förekommer obekräftade uppgifter i media. Chefsombudsman Sverker Eriksson kommer att undersöka det och tala med partimedlemmar, säger Nordin.

"Accepterar inte detta"

En av moderaternas toppkandidaterna, som vill vara anonym, berättade nyligen för att Aftonbladet att många inom partiet är förbannade och bittra över det inträffande och att det som hänt riskerar att förstöra förtroendet för alla politiker.

– Det är oerhört pinsamt, och jag skäms å mina kollegors vägnar, det här späder bara på politikerföraktet som redan finns.

Men Sten Nordin tror inte att det som hänt skadat Moderaternas förtroende hos allmänheten.

– Vi visade snabbt och tydligt att vi inte accepterar sådant här och drog genast igång en utredning. Så jag tror att folk förstår att vi inte står bakom detta, säger Nordin.

"Jag har inte fuskat!"

Efter avslöjandet i veckan pekades fler misstänkta fuskare ut, bland annat en riksdagsledamot och en landstingspolitiker.

Landstingsledamoten skriver i dag på sin hemsida om anklagelserna:

"Jag har inte fuskat! Det är verkligen ett orimligt påstående som Expressen sprider för under 2009 har jag inte värvat en enda medlem. Och det skäms jag för. Jag ska bättra mig med medlemsvärvningen 2010 – det lovar jag er!"

Fler distrikt drabbade

Utöver misstankarna inom Stockholms Stad finns även misstankar i Haninge, söder om Stockholm.

En person, misstänkt för att ha betalt medlemsavgiften för nya medlemmar, ska granskas.

– Vi har bett länsförbundet utreda det, för det är obehagligt att bli anklagad för att fuska, säger kommunalrådet Gilbert de Wendel (M) till TT.

FAKTA

Moderaternas provval

• I höstas inledde Moderaterna i Stockholms stad och län provvalet för att bestämma rangordningen på listorna för kandidater i höstens val till riksdagen, landstinget och Stockholms kommun. Provvalet är rådgivande, men brukar väga mycket tungt i processen.

• Alla partimedlemmar fick provvalshandlingar med provvalskatalog, valsedlar, innerkuvert och svarskuvert. Svarskuvert med valsedlarna i innerkuvertet skulle ha nått förbundskansliet senast den 23 november klockan 17.00.

• Därefter lade nomineringskommittén, vald av förbundsstämman, ett förslag som bland annat ska bygga på kompetens-, ålders- och könsfördelning.

• Kommitténs förslag till valsedel i riksdagsvalet skulle ha satts av nomineringsstämman den 13 februari, men det är nu uppskjutet till den 20 februari.

Källa: Moderaterna (TT)