Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Miljöprofessor korad till "årets svensk"

”Har lyft fram klimatfrågan”

Miljöprofessor Johan Rockström har utsetts till årets svensk av tidningen Fokus.

Johan Rockström.   Johan Rockström. Foto: Scanpix

”Genom sin förmåga att på ett enkelt – men vetenskapligt baserat – sätt förklara och göra oss medvetna om vårt beroende av naturen, vad planeten tål i form av mänsklig aktivitet och vilka förändringar som är nödvändiga, har han fört klimat- och miljöarbetet framåt”, skriver juryn.

”Ett erkännande”

Rockström är chef för Stockholm Resilience Centre och Stockholm Environment Institute.

Vid torsdagens presentation i Stockholm tolkade han utmärkelsen som ett ”erkännande av vetenskapens roll för en hållbar utveckling i världen”, men att den också visar på forskarnas ansvar att kommunicera med samhället.

Rockström sade att FN:s klimatmöte i Köpenhamn inte är lösningen på världens ödesfråga, utan början. Han sade sig ha pendlat mellan optimism och pessimism om vad mötet kan åstadkomma.

Till klimatmötet

Nu ser han det som positivt att det inte blir något bindande avtal, trots att "världen hade lovat det". Det skulle nämligen ha blivit för dåligt, så nu får man fixa en bindande överenskommelse nästa år i stället, sade Rockström innan han själv begav sig till Köpenhamn.

Utmärkelsen årets svensk ges till personer som gjort extraordinära insatser som kan bli bestående för det svenska samhället.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet