Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Scheins gömda testamente ogiltigt

"Eva Fischer är mycket nöjd"

Det testamente som hittades fasttejpat under en bänkskiva i Harry Scheins kök är ogiltigt.

Scheins granne, som var förmånstagare i det gömda testamentet, får inte ärva hans pengar.

Istället går arvet till Eva Fischer.

– Hon är mycket nöjd, säger hennes ombud Bertil Södermark.

Attunda tingsrätt anser att testamentet inte var ett uttryck för Scheins yttersta och verkliga vilja.

Det var Eva Fischer, som hade en kärleksrelation till Schein som stämde grannen Björn Baldring. Enligt ett tidigare testamente är hon den huvudsakliga arvtagaren.

Det finns flera skäl till att tingsrätten ogiltigförklarar det gömda testamentet – som gjorde Björn Baldring till ny huvudarvinge.

Inte Scheins språk

  Det har en språklig utformning som ter sig främmande för Scheins sätt att uttrycka sig. Han var vid tiden före sin död i alltför dåligt skick för att kunna tejpa fast ett testamente under bänkskivan på det sätt som det var gjort. Vidare var testamentet inte utskrivet på Scheins egen skrivare.

 Tingsrätten framhäver också att Schein ofta förklarat för sina vänner och bekanta att det var Eva Fischer som skulle ärva honom. Det gjorde han även efter september 2005 då det gömda testamentet är daterat.

"Är mycket nöjd"

Eva Fischer befinner sig just nu utomlands – men hennes advokat Bertil Södermark har meddelat henne om att striden om arvet är vunnen.

– Hon är mycket nöjd, det är naturligtvis ett positivt besked. Hon tycker att tingsrätten gjort ett korrekt beslut, säger han till Aftonbladet.

– Det har varit trevligt att hjälpa henne att få rätt.

Björn Baldring ska även solidariskt ersätta Eva Fischers rättegångskostnader som uppgår till 2 586 637.

En av rättens ledamöter var skiljaktig och ansåg att Eva Fischers talan skulle ogillas.

Det är varken styrkt att grannarna fått Schein att upprätta testamentet eller att det är förfalskat eller upprättat under inflytande av en psykisk störning, vilket Fischer påstått, anser ledamoten.

Däremot anser ledamoten det styrkt att Schein undertecknade det gömda testamentet i närvaro av två vittnen, som uppfattat att han visste vad han gjorde.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet