Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Värnpliktiga ska röja spåren

Banarbetare med snöröjningmaskin som blåser bort snö med högtrycksblås vid spåren mellan Stockholms Central och Karlbergs station sent på måndagskvällen.   Banarbetare med snöröjningmaskin som blåser bort snö med högtrycksblås vid spåren mellan Stockholms Central och Karlbergs station sent på måndagskvällen. Foto: Scanpix

Försvaret kallas in för att röja snö från tågspåren.

Redan i kväll kan värnpliktiga vara på plats i Hallsberg.

– Intresset från Sveriges värnpliktiga att hjälpa till torde vara stort, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Så drar snöovädret in - igen

Se SMHI:s prognos här.

Efter ett möte mellan politiker, försvaret och Banverket i dag blev det klart: Försvarsmakten ska hjälpa Banverket med snöröjning på godsbangårdar i Nässjö, Hallsberg, Norrköping och Stockholm.

Totalt behövs ett par hundra personer.

"Kan vi hjälpa till så vill vi"

– Detta frigör arbetskraft så att den ordinarie personalen kan sköta snöröjningen på andra ställen. Syftet är att utifrån den svåra situation som finns lösa problemen. Motsvarande situation har det inte varit under järnvägens verksamhet, sa Åsa Torstensson, infrastrukturminister (C), vid en presskonferens i dag.

Försvaret är redo att bistå.

– Kan vi hjälpa till så vill vi. Intresset från Sveriges värnpliktiga att hjälpa till torde vara stort, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M).

Insatsen rör främst värnpliktiga under grundutbildning och folk från hemvärnet.

På plats redan i kväll

Minoo Akhtarzand, generaldirektör på Banverket, hoppas ha folk från försvaret på plats i Hallsberg redan i kväll. Där är snödjupet på spåren cirka 111 centimeter.

–Till en början ska de värnpliktiga enbart skotta snö på godsbangårdar där all trafik och ström kan stängas av och säkerheten garanteras. Vi kommer ge dem några timmars utbildning, säger hon.

Fortsatta tågstörningar

Tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg väntades komma i gång under tisdagen men med förseningar, 16 turer på sträckan har ställts in i dag.

SJ har meddelat att elva avgångar mellan Stockholm och Malmö ställts in på tisdagen. Dessutom har samtliga tåg mellan Arboga och Eskilstuna ställts in, liksom på sträckan mellan Uppsala och Sala.

Skånetrafiken varnar för förseningar i både buss- och tågtrafiken på sin hemsida.

Tunnelbane- och pendelkaos

I Stockholms tunnelbana väntades fortsatta störningar. Huvuddelen av trafiken ovan jord kommer att vara inställd under dagen. I stället sätts bussar in.

Trängsel råder på pendeltågen. Målet är att köra i 15-minuterstrafik, men på vissa linjer råder förseningar.

Även Stockholm tar nu hjälp av militären för att röja upp all is och snö längs med pendeltågen. Redan i morgon hoppas SL få hjälp från de värnpliktiga.

– Det är såna mängder. Det har blivit så mycket snö på skenorna längs tunnelbanan som tågen tar el från, så på många ställen måste ta bort allt för hand. Och då räcker inte våra resurser till, säger Christer G Wennerholm, (M) ordförande i SL:s bolagsstyrelse.

Trafiken på Lidingöbanan, Nockebybanan och Tvärbanan väntas gå som vanligt. SL hoppas ha löst problem på Saltsjöbanan så att trafiken flyter på som vanligt under tisdagen.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet