Vägrar äta skinka efter skandalen

Aftonbladets Sifo: Nu har svenskarna ändrat vanorna

vanvårdade grisar Mitt bland de levande grisarna låg en död gris. Nu säger svenskarna ifrån. Allt färre kommer att ställa en skinka på årets julbord.
Foto: ETTLIVSOMGRIS.SE
vanvårdade grisar Mitt bland de levande grisarna låg en död gris. Nu säger svenskarna ifrån. Allt färre kommer att ställa en skinka på årets julbord.
NYHETER

Grisskandalen blev för mycket.

Fyra procent av svenskarna vägrar att äta julskinka efter skräckbilderna.

Det visar Aftonbladets Sifoundersökning.

KLICKA PÅ BILDEN för att göra den större.
KLICKA PÅ BILDEN för att göra den större.

I slutet av november spreds bilder på förmodat vanvårdade grisar i tidningar och tv.

Smutsiga, såriga och döda grisar huller om buller på nakna betonggolv.

Det främjade inte aptiten på julskinka.

Miljöpartisterna upprörda

I Aftonbladets Sifomätning uppger fyra procent att de avstår skinkan på julbordet på grund av skandalbilderna.

Mest upprörda är miljöpartister som bojkottar grisrumpan i dubbelt så hög grad: åtta procent.

Centerpartister och kristdemokrater har inte alls berörts och ingen tänker låta bli att sätta tänderna i en skinkskiva.

I storstäderna har debatten satt större spår än på landsorten. I Stockholm skinkvägrar åtta procent och i Malmö hela 13 procent på grund av grislarmet. På landbygden inte mer än tre procent.

– Jag tycker att det ändå är låga siffror med tanke på hur tätt inpå skandalen undersökningen är gjord, säger Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan.

Fler väljer ekologiskt

En möjlig kompromiss är att välja en ekologisk skinka i hopp om att de sköts bättre.

I Aftonbladets undersökning uppger 14 procent att de köpte en ekologisk skinka förra året och tänker göra likadant i år. Ytterligare 14 procent som förra året köpte en vanlig skinka vill ha en ekologisk i år.

Men de flesta blir utan ekoköttet.

– Det finns inte på långa vägar så mycket ekologiskt griskött. Trots att vi har ökat det ekologiska utbudet är bara sex procent av skinkorna ekologiska, säger Margareta Thorgren.