Nyheter

Alla svenskar välbehållna

ASHDOD. Samtliga elva svenskar är vid liv och välbehållna, uppger UD.

Sex stycken har fängslats. Däribland Mattias Gardell och hans fru Edda Manga.

Fyra svenskar har valt att flyga hem.

Klockan 10 på tisdagen uppgav UD att man funnit samtliga svenskar från Ship to Gaza vid liv i Israel.

– De lever och finns i Israel, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

UD vet ännu inte hur de mår och om de är skadade.

– Men inget tyder på det. Vi har inte fått några rapporter om allvarligt skadade, säger Teo Zetterman.

Han hoppas att personal från svenska ambassaden får träffa svenskarna redan i eftermiddag.

– Vi har begärt det, säger han.

Fyra flyger i dag

De israeliska myndigheterna har ställt ultimatum till svenskarna – Om ni skriver på ett papper där ni lovar att inte starta en rättsprocess mot Israel får ni flyga hem, annars fängslas ni och måste genomgå en rättsprocess i landet.

Sex av svenskarna har valt att bli fängslade och genomgå en rättsprocess. Fyra har valt att flyga hem, uppger UD. Den svenske konstnären Dror Feiler kommer att välja alternativ senare i dag, uppger hans advokat Gabi Lacsy.

Utrikesdepartementet vill inte uppge för media vilka av svenskarna som valt att bli fängslade, men informationen har förmedlats till de anhöriga.

Mattias Gardell fängslad

Artisten och författaren Jonas Gardell säger att hans bror- religionshistorikern Mattias Gardell och hans fru Edda Manga- finns bland de fängslade.

– Vi har nu fått definitiva besked från UD att Mattias och Edda är vid liv och oskadade men fängslade. Vad jag förstår har UD ännu inte fått träffa dem. Jag vet inte säkert om Mattias och Edda väljer en rättsprocess eller att åka hem, men känner jag dem rätt väljer de att stanna i fängelset och ta rättsprocessen, säger Jonas Gardell.

Svenskpalestiniern Samaa Sarsour, dotter till Amil Sarsour, som befann sig på ett av fartygen, har fått bekräftat från UD att hennes pappa sitter fängslad i Beer Sheba, en stad i södra Israel, tillsammans med Ulf Carmesund från Broderskapsrörelsen, Kimberly Soto Aguayo från Palestingrupperna Sverige och forskaren Henry Asher.

– Förmodligen också Mattias Gardell och Edda Manga. Tillsammans är de sex med pappa, säger Samaa Sarsour till Aftonbladet.

– Dror Feiler sitter någon annanstans, fortsätter hon.

"Kommer flyga hem i dag"

De fyra som valt att flyga hem till Sverige befinner sig nu på flygplatsen Ben Gurion.

– Vi beräknar att de kommer lämna Israel i dag, säger Barbro Elm på UD:s presstjänst vid 13 på tisdagen.

Enligt Mikael Löfgren, talesmannen för Ship to Gaza i Sverige, är det riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, överläkaren Victoria Strand och författaren Henning Mankell som nu är på väg att flygas hem.

Väntade på besked

Vid hamnen i Ashdod väntade sent i går kväll en stor grupp advokater.

Många av ombuden uttryckte oro för aktivisternas rättigheter.

– Ni kan inte hålla kvar dem utan att de har rätt att träffa en advokat, det är mot israelisk lag, sa en av dem.

Inte heller de svenska diplomaterna har fått träffa eller kontakta de fängslade svenskarna ännu och informationen är knapp.

Lastar av fartyget

I går kväll sa representanterna på plats utanför hamnen i Ashdod att 25 personer förts till flygplatsen, men mycket tyder på att den siffran stiger.

– De uppgifter som jag har är att de fortfarande lastar av det sista fartyget. Det tar mycket tid. Många vägrar identifiera sig, sa en representant för de israeliska myndigheterna.

FAKTA

ÅKTE MED SOFIA

Mehmet Kaplan (MP)

■ ■ Riksdagsledamot, ledamot i justitieutskottet och MP:s partistyrelse. Tidigare presstalesman för Sveriges muslimska råd och ordförande för Sveriges unga muslimer.

Viktoria Strand

■ ■ En av initiativtagarna till Appell Gaza och överläkare vid S:t Görans sjukhus. Specialist på astma och allergisjukdomar. Tidigare verksam vid Södersjukhuset och Huddinge sjukhus.

Saman Ali

■ ■ Styrelsemedlem och kassör i Ship to Gaza.

Dror Feiler

■ ■ Initiativtagare och språkrör för Ship to Gaza. Konstnär och musiker, spelar i jazzbandet Lokomotiv Konkret. Medlem i Judar för Israel-palestinsk fred.

Henning Mankell

■ ■ Författare, dramatiker och teaterchef. Mest känd för deckarna om Kurt Wallander. Hans böcker har sålt i över 35 miljoner exemplar.

ÅKTE MED MAVI MARMARA

Mattias Gardell

■ ■ Initiativtagare och språkrör för Ship to Gaza. Professor i religionshistoria vid Uppsala Universitet. Bror till komikern och författaren Jonas Gardell. Gift med Edda Manga.

Edda Manga

■ ■ Disputerad i idéhistoria, föreläsare, debattör. Gift med Mattias Gardell. Har tilldelats flera priser för sina avhandlingar och varit sommarvärd i P1.

ÅKTE MED SFENDONH

Amil Sarsour

■ ■ Ordförande i Samarbetsorganisationen för invandrare i Uppsala och aktiv i Palestinska folkets förening.

Ulf Carmesund (S)

■ ■ Teolog och internationell sekreterare i Broderskapsrörelsen (kristna socialdemokrater). Doktorand i kristendomens historia vid Uppsala universitet.

Kimberly Soto Aguayo

■ ■ Palestinagrupperna Sveriges representant i Ship to Gaza.

Henry Ascher

■ ■ Docent i barnmedicin, forskare i flyktingmedicin. Medlem i Judar för Israel-palestinsk fred och aktiv i Kommunistiska partiet.

Konflikten mellan Israel och Palestina

1967: sexdagarskriget

■ Utkämpades mellan Israel och dess arabiska grannar Egypten, Jordanien och Syrien. Striderna pågick i sex dagar och slutade med att Israel ockuperade Sinaihalvön, Västbanken och Golanahöjderna.

1987: första intifadan

■ Palestinierna uppmanade till bojkott av israeliska varor samtidigt som man strejkade och gick i närstrid med israelisk militär, bland annat genom att kasta sten.

2000: andra intifadan

■ Utbröt efter den dåvarande israeliske oppositionsledaren Ariel Sharons besök på tempelområdet i Jerusalem. Självmordsbombare slog till inne i Israel. Israel svarade med att återockupera stora palestinska städer och döda flera palestinska ledare.

2006: Hamas tar makten

■ Organisationen Hamas vann valet till det palestinska parlamentet.

2007: Israels blockad

■ Hamas övertog med våld kontrollen över hela Gazaremsan. Israel genomförde en blockad av området. Fartyg stoppades och bara de mest nödvändiga varorna släpptes igenom.

2008/2009: Gazakriget

■ De islamistiska grupperna i Gaza besköt israeliska städer med raketer. Därefter angrep israeliska armén Gaza i december 2008. Cirka 1 300 palestinier dödades. Båda sidor anklagades för omfattande förbrytelser mot internationell rätt.