Svart trafikhelg

Minst sex dog på vägarna

Hade ingen chans En 17-årig flicka och en 19-årig pojke dog och två personer fördes till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador efter kraschen. Föraren, som klarade sig utan skador, greps – misstänkt för rattfylleri och vållande till annans död.
Foto: Björn Lockström
Hade ingen chans En 17-årig flicka och en 19-årig pojke dog och två personer fördes till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador efter kraschen. Föraren, som klarade sig utan skador, greps – misstänkt för rattfylleri och vållande till annans död.
NYHETER

Helgen har varit ljus och fin – men svart längs vägarna.

Minst sex personer har dött i tragiska olyckor, andra har fått livshotande skador.

Tre av sex omkomna åkte motorcykel eller moped.

En bil voltar på E4:an vid påfart 119 utanför Norrköping. Föraren förs i ambulans till sjukhus. En elstolpe knäcks i samband med olyckan. Den faller ner över vägen och orsakar totalstopp i flera timmar.
Foto: Niklas Luks
En bil voltar på E4:an vid påfart 119 utanför Norrköping. Föraren förs i ambulans till sjukhus. En elstolpe knäcks i samband med olyckan. Den faller ner över vägen och orsakar totalstopp i flera timmar.

Bilen som färdades på länsväg 323 mellan Hammarstrand och Ragunda natten mot söndagen körde fort.

Singelolyckan inträffade vid halv tvåtiden.

När jämtlandspolisen kom till platsen var bilen totalförstörd och hade börjat brinna. Föraren, en 19-årig man, var död.

Mannen var en av två som dödades i trafikolyckor bara under natten. En 28-årig man omkom vid en mc-olycka på riksväg 34 mellan Vimmerby och Storebro på natten mellan lördag och söndag. Mannen slungades iväg när han tappade kontrollen över motorcykeln och körde av vägen.

Olycksfylld helg

Även lördagen var kantad av olyckor. Vid 17- tiden i går larmades polis, räddningstjänst och ambulans till en trafikolycka på riksväg 27 utanför Värnamo. En 71-årig man på moped hade enligt vittnen kört ut framför en personbil i en korsning. Smällen blev våldsam och mopdedföraren kastades av och dog.

Mopedist dog

Tidigt på lördagsmorgonen fick några andra familjer ta emot smärtsamma dödsbud. Två ungdomar i 20-årsåldern omkom och fyra andra skadades, varav två allvarligt, vid en singelolycka på länsväg 511 mellan Nykvarn och Enhörna utanför Södertälje. Föraren överlevde och misstänks enligt polisen bland annat för rattfylleri.

Utöver dessa olyckor inträffade en mängd andra svåra trafikolyckor. På Välsjövägen i höjd med Lerum krockade två mopedister och två personer fick föras till sjukhus. Polisen ser tydliga samband mellan olyckor kopplat till helger med fint väder.

"Ser tydligt"

– När det är skönt och varmt ute ser man tydligt att olyckorna med framför allt tvåhjulingar som mopeder och motorcyklar ökar. Varmt och gott väder innebär tyvärr detta, säger Göran Karlbom, biträdande länsvakthavande vid polisen i Västra Götaland.

Vid 18-tiden fördes en cyklist till sjukhus i ambulans efter att ha blivit påkörd av en bil i centrala Stockholm. Polisen i Stockholm menar att de hade det ganska lugnt vad gäller trafikolyckor.

– Det har inte varit något utstickande, det tycker jag inte, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

FAKTA

Några av helgens många trafikolyckor:

SÖNDAG:

01.30: 19-åring dog i singelolycka på länsväg 323 mellan Hammarstrand och Ragunda natten till söndagen.

00:36: Man dog i trafikolycka, Vimmerby sedan han kört av vägen med sin mc vid Kvilla på Rv 34.

LÖRDAG:

21:40: Trafikolycka, personskada, Österåker, länsväg 276, Roslagen. Olycka mellan personbil och fotgängare. Enligt räddningstjänsten har SOS Alarm skickat ambulanshelikoptern till olycksplatsen.

20.37: Trafikolycka, personskada, Västerås: Lövhagsgatan. Bil och mc krockar. Ambulans och polis på väg fram till olyckan. Två personer skadas.

20.06: Trafikolycka, personskada, Norrköping. Vid påfart 119 i höjd med Borg vid Norrköping voltar en bil våldsamt och landar på taket som trycks in. Trafiken stoppas. En person förs till Vrinnevisjukhuset i Norrköping i ambulans. Polisen befarar mycket allvarliga personskador.

18.05: Trafikolycka, personskada, Stockholm, Pontonjärgatan/Sankt Eriksgatan. Räddningstjänsten får samtal om en olycka mellan personbil och cyklist. En cyklist förs till sjukhus med ambulans efter att ha körts på av en personbil.

17.45: Trafikolycka, personskada, Halmstad. En kvinna, född -95, kör in i ett räcke vid bron i Grötvik i Halmstad med moped. Flickan förs lindrigt skadad till Länssjukhuset i Halmstad.

17.19: Dödsolycka, Horda Värnamo. Polis, räddningstjänst och ambulans larmas till en trafikolycka på riksväg 27 vid Horda, Värnamo. En mopedförare och föraren i en personbil har kolliderat. Det konstateras att mopdeföraren har avlidit. Den avlidne är född 1939 och hemmahörande i Horda. I personbilen färdades fyra personer. Ingen skadades fysiskt. Föraren av personbilen fördes chockad i ambulans till Värnamo sjukhus.

16.52: Trafikolycka, personskada, Kungsgatan Örebro län. Kollision mellan bil och moped. Mopedföraren, en 15-åring, förs med ambulans till USÖ med okända skador.

15.40: Trafikolycka, personskada, Kungsbacka Halland, En man född -56 förs med ambulans till sjukhus efter en singelolycka med motorcykel. Föraren har fått en benfraktur. Den kvinnliga passageraren klarade sig med skrapsår.

15.08: Trafikolycka, personskada, Västerås. En mc kör på ett rådjur på E18 vid Eskilstunaavfarten. Mcföraren kör omkull och skadar axeln.

14.33: Trafikolycka, personskada, Ekerövägen, Lindötunnel, Stockholm. Räddningstjänsten får samtal om en olycka mellan två bilar. SOS Alarm skickar flera ambulanser och ambulanshelikopter. Ett barn och vårdnadshavaren förs till sjukhus med ambulanshelikopter med okända skador.

11.50: Trafikolycka, Vetlanda. Två bilar kolliderar vid Hultaby på länsväg 127. Fyra personer drabbas varav en person klagar på ryggsmärtor. Totalstopp i trafiken. Två personer förs med okända skador i ambulans till Höglandssjukhuset.

09.12: Trafikolycka, Östhammar. En motorcykel kör in i en släpvagn i en korsning. Räddningstjänst, ambulans och polis åker ut. Mc-föraren förs i ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Källa: Polisen