Skyll på chefen om festen kantrar

NYHETER

Att kräkas i blomkrukan, ragga på kollegan eller dansa med byxorna nere.

Det skulle få människor kunna tänka sig att göra på arbetstid.

Men på firmafesten släpper hämningarna.

– Frågan är väl om det är okej att bete sig hur som helst då heller. Om du spyr ner kontoret får du garanterat höra det efteråt, säger Dan Katz, psykolog och psykoterapeut.

En kick-off kan vara ett bra sätt att få kollegor att lära känna varandra bättre och en bra start inför en ny arbetsperiod tillsammans. Om den görs på rätt sätt det vill säga.

– Det finns en jättebransch där man har populärpsykologiska tankar om vad man ska göra och där folk får svårt att säga nej eftersom man måste visa att man är en lagspelare. Då kan konsekvenserna bli rätt trista. Och jag vill avråda från att dricka alkohol, om man gör det kan det börja hända grejer, säger Dan Katz, psykolog och psykoterapeut.

Avråder från sjöslag

Ett allt för vilt sjöslag avråder Dan Katz ifrån, ändå händer det att det är precis det som firmafesten slutar i.

– Varför folk går på kick-offer och firmafester är för att de blir kommenderade. Frågan är väl om det är okej att bete sig hur som helst då heller. Om du spyr ner hela kontoret eller försöker hångla upp din kollega får du nog höra det efteråt, säger Dan Katz.

Chefen sätter ribban

Hur chefen beter sig på firmafesten sätter ribban för hur mycket de anställda vågar släppa loss. Men enligt Dan Katz är inte detta alltid någonting som chefen själv förstår.

– Om chefen tar av sig kavajen är det okej för andra att ta av sig kavajen, om chefen drar en fräckis kanske någon annan vågar dra en fräckis och om chefen visar att han är full så kan också andra visa att de är fulla. Chefer förstår inte alltid hur mycket deras beteende påverkar folk, säger han.

FAKTA

Etikettråd:

Följ vanligt folkvett. Kolla upp klädkoden och följ den, passa tider och dansa med den du har till bords om det är en sådan fest.

Stöt inte på chefen. Bli inte så berusad att du börjar stöta på din chef. Att överhuvudtaget se konferenser eller firmafester som en plats för raggning är inte att rekommendera, även om båda parter är singlar och överens, enligt etikettexperten Mats Danielsson. "Om ni tror att ni kan smyga med det under kvällen-glöm det, alla vet, alla snackar och det blir en offentlig hemlighet," säger han.

Säg inte sanningar. Det kan vara lätt hänt att man under kvällens sena timmar vill säga ett par väl valda ord till företagets VD. Gör inte det. Det är bättre att ta vid annat tillfälle.

Bli inte för full. Att bli full är aldrig någon hit men att bli lite berusad kan vara okej. Tänk på att det trots allt är din arbetsplats. Som chef har du extra ansvar också under festen. En ledningsgrupp som röjer in på småtimmarna gör att medarbetarna följer efter.

Följ upplägget. Mats Danielsson säger att "en fest är som en teaterföreställning, det är en regi som någon har satt och som man följer." Om det är öppet för att önska musik är det naturligtvis okej, men försök inte att byta plats vid bordet för att du får sitta med fel person eller klaga på femkampen för att du tycker den är tråkig. "Den bästa gästen är den som roar andra snarare än sig själv. Se glad ut och häng på för det uppskattas mest," säger Mats Danielsson.

Var med på nästa dags konferens. "Häll upp, drick upp, ställ upp. Om du häller upp din alkohol på kvällen och dricker upp den så är det också bara att ställa upp på morgonen efter," säger etikettexperten Mats Danielsson. Även om du har festat till fyra på morgonen är det bara att bita ihop och vara med på konferensen tidigt nästa morgon.

Källa: Mats Danielsson, författare och etikettexpert