Kriminologen: Svartsjuka finns ofta med i bilden

NYHETER

De senaste två åren har flera unga kvinnor mördats av sina pojkvänner eller andra unga män i sin närhet.

Mikael Rying.
Mikael Rying.

Enligt Mikael Rying, kriminolog på Mittuniversitetet som under lång tid studerat mäns dödliga våld mot kvinnor, dödas en tonårsflicka av en tonårspojke i snitt en gång vartannat år. Han tror inte att de senaste årens uppmärksammade mord innebär ett trendbrott.

– Det kan ju hända att det har skett en förändring men vad det i så fall beror på är för tidigt att säga.

Störningar vanligt

Finns det en risk att gärningsmännen blir inspirerade av varandra?

– Jag tror inte på smittoeffekten utan jag tror att det här är slumpmässiga händelser. Det vanliga är att de här gärningsmännen har olika psykiska störningar. Det kan till exempel vara depressioner eller personlighetsstörningar. Det kan också finnas begynnande missbruk och olika andra sociala problem. Gärningsmannens personlighet har stor betydelse.

Finns det någon röd tråd i motivbilden för den här typen av brott?

– När det är en pojkvän som dödar sin flickvän så finns det ofta svartsjuka med i bilden. Det är precis som när vuxna män dödar sina fruar.

Orsak till självmord

Just kärleksproblem kan vara oerhört traumatiskt för tonåringar.

– En av de vanligaste orsakerna till självmordsförsök bland unga är att pojk- eller flickvännen har gjort slut. Gamla konflikter kan dyka upp, till exempel att föräldrarna har skilt sig i en känslig ålder och att man har känt sig övergiven, säger Carin Odhner, överläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin.

FAKTA

Offer för unga pojkars våld

Stureby, 6 juni 2009

Therese Johansson Rojo, 15, var på fest i ett skogsområde för att fira den kommande skolavslutningen. En 16-årig pojke tog med henne på promenad och mördade henne. Mördarens jämnåriga flickvän var svartsjuk på Therese, och uppmanade därför 16 åringen till mordet. Pojken dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader för mord. Flickvännen fick samma straff för anstiftan till mord.

Sparsör, 8 augusti 2009

Malin, 16, våldtogs och mördades av sin jämnårige pojkvän i Sparsör utanför Borås. Malin försvann natten till den 8 augusti och hittades senare död i en bäck där hon drunknat. Pojkvännen hade släpat Malin till bäcken efter att ha våldtagit och slagit henne. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård.

Kristianstad, 6 november 2009

Emma Pettersson var 19 år när hon misshandlades brutalt och svårt knivskuren lämnades att dö på ett fält utanför Kristianstad. Hon hade en längre tid försökt lämna sin två år äldre pojkvän, men han vägrade låta henne gå. Polisen var snabbt på plats och hennes liv gick att rädda. Under ett år kunde Emma knappt prata eller gå på egen hand. Nu har hon äntligen börjat återvända till livet. Pojkvännen dömdes i hovrätten till tolv års fängelse.

Västerås, 4 maj 2010

Beatrice Fredrixon, 16, stampades ihjäl i en skogsdunge av en jämnårig pojke. Motivet var att han trodde att hon var med barn och att hon inte ville göra abort. Pojken dömdes till tre års sluten ungdomsvård.

Experten: Så hjälper du din tonåring

Tecken på att din tonåring mår dåligt:

Beter sig annorlunda, isolerar sig, skolkar, vänder på dygnet och sover dåligt.

Så bör du handla som förälder:

Gå på din tonåring och säg: ”Jag ser att du inte mår bra”. Då blir tonåringen sedd. Om han förnekar till en början – stå på dig så kanske han börjar prata.

Om det inte hjälper:

Tveka inte att söka professionell hjälp. Gå till din lokala Bup-mottagning tillsammans med tonåringen. Om det är enklare, säg: ”Jag vill gå dit för min skull, jag är så orolig. Snälla, följ med mig”. Om tonåringen vägrar, ring socialförvaltningen. De kan åka hem till dig och hjälpa.