Smaka med fingret är inte ohygienskt

Hälften gör som Mat-Tina

GRISIGT I GRYTORNA Nästan hälften av svenskarna tjuvsmakar av maten med fingrarna direkt i grytan – och det är helt okej enligt livsmedelsreportern Karin Ahlborg. Så länge man tvättar händerna.
GRISIGT I GRYTORNA Nästan hälften av svenskarna tjuvsmakar av maten med fingrarna direkt i grytan – och det är helt okej enligt livsmedelsreportern Karin Ahlborg. Så länge man tvättar händerna.
NYHETER

Tina Nordström kritiserades hårt när hon provsmakade maten med fingrarna.

Men hon är långt i från ensam – nästan hälften av alla svenskar gör som tv-kocken.

– Det är okej att ha fingrarna i byttorna, säger Karin Ahlborg, livsmedelsreporter.

TV-KOCK Tina Nordström kritiserades för att vara ohygienisk.
TV-KOCK Tina Nordström kritiserades för att vara ohygienisk.

Att provsmaka mat på bästa sändningstid blev ett hårt slag mot Tina Nordström.

Tv-kocken kritiserades av vissa experter för att vara ohygienisk och riskerade att föra bakterier till maten med händerna.

Tjuvsmakar

Men svenska folket är på Tina Nordströms sida.

En undersökning visar nämligen att tv-kocken är långt i från ensam om att testa maten med händerna.

Enligt undersökningen, som GfK gjort på uppdrag av Kanal 9:s nya program ”Restaurang i vårt vardagsrum”, tjuvsmakar nästan hälften med fingrarna direkt ur grytan.

Men köksslarvet är mer utbrett än så.

Nästan var fjärde slarvar och tvättar inte händerna före matlagningen. Och var tionde plockar upp och äter mat som legat på golvet.

Tvätta händerna

– Det värsta tycker jag är att det slarvas med att tvätta händerna. Jag tycker det är helt okej att ha fingrarna i byttorna, och också provsmaka, om man tvättar händerna före och under tiden man tillagar maten, säger Karin Ahlborg, Aftonbladets livsmedelsreporter.

Lite hemkunskap

Mest slarvar de unga.

– Det förvånar mig inte. De har ju knappt fått någon hemkunskap. Så de har inte fått lära sig om inte föräldrarna haft tid att slussa dem in i matlagningen.

Men man ska heller inte dra hygienfrågan för långt enligt Karin Ahlborg.

– Det är inte ett kliniskt laboratorium vi håller till i. Det är en omdömesfråga – och jag ska ju äta det själv.

Aftonbladet har förgäves sökt Tina Nordström för en kommentar.

FAKTA

Så håller du maten fräsch

Omkring en halv miljon svenskar blir matförgiftade varje år. Av dem blir cirka en kvarts miljon förgiftade hemma i det egna köket. Det visar statistik från Livsmedelsverket.

Vanligtvis är man sjuk ett–två dygn. Men vissa behöver sjukhusvård och några drabbas av följdsjukdomar.

1. Laga inte mat till andra när du är sjuk.

2. Tvätta händerna för att få bort bakterier. Man kan vara bärare utan att man själv är sjuk och man kan föra med sig bakterier från exempelvis toaletten.

3. Rått kött kan innehålla bakterier. Tvätta händerna efter att ha hanterat köttet och diska redskapen noga.

4 Kylvaror ska hållas kallt – annars växer bakterierna till.