"Vi gör oss beredda att fly undan vågen"

Svenska Emmy Häggkvist bor precis intill den stigande floden

Svenska Emmy Häggkvist befinner sig i Brisbane.
Svenska Emmy Häggkvist befinner sig i Brisbane.Foto: PRIVAT
NYHETER

Emmy Häggkvist och hennes pojkvän bor precis intill Brisbane River.

Nu har de tömt hela källaren och packat väskorna.

I natt kommer det australiensarna kallas "King tide".

– Det blixtrar och dundrar. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Emmy Häggkvist.

Brisbane river har svämmat över och flera av förorterna drabbas hårt. Inne i staden gör sig nu befolkningen redo att fly undan flodvågen som närmar sig. Emmy Häggkvist bor precis intill floden i Brisbane.

– Vi har stått vid floden i dag och försökt få tag i stora sandpåsar så att vi kan försöka undvika att hela källaren fylls med vatten, säger hon.

Väntar på information

Nu väntar de på mer information om när den kraftiga vågen slår in. De har fått information om att den kommer i natt klockan två, australiensisk tid.

– Vi har packat väskorna och bunkrat upp med genarator och en massa mat ifall vi blir instängda under natten, skriver Emmy i ett mejl.

Bunkrar med mat

Sara Westman har bott i Australien sedan i juli i år. Hon bor på femte våningen i en lägenhet på en höjd i förorten Albion.

Själv tänker hon avvakta och försöka bunkra upp med mat och livsmedel så att hon klarar sig om stadens butiker stänger igen.

– Jag känner mig ganska säker. Men från min balkong ser jag hur det bildas långa köer när folk försöker lämna staden. Jag har vänner som har fått överge sina hus, säger hon.

30 förorter evakuerade

När Aftonbladet pratar med henne har hon suttit och tittat på nyhetssändningarna hela dagen. Situationen har förvärrats snabbt.

Nu har 30 förorter fått varning om att det kan bli översvämning. Även delar inne i Brisbane har börjat evakueras.

Sara Westman ser från sin balkong hur människor börjar ge sig ut på vägar som är avstängda.

”Hela hus flyter omkring”

Stämningen beskriver hon ändå som samlad.

– Vi trodde inte att det skulle bli så här allvarligt i Brisbane. På nyheterna ser man bilar och hela hus som flyter omkring. Människor har dött och flera saknas, säger hon.